Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Bersama meraih fadilat dikir dan selawat

  Oleh Nurdiyanah R. –

  Bulan Rabiulawal mencatatkan sejarah dan peristiwa yang sangat penting serta bermakna bagi umat Islam di seluruh dunia kerana lahirnya insan yang memiliki darjat tertinggi di sisi Allah SWT iaitu junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Baginda merupakan nabi terakhir di mana kelahiran Baginda telah membawa sinar dan rahmat kepada seluruh alam.

  Saban tahun, 12 Rabiulawal, umat Islam seluruh dunia akan menyambut Maulidur Rasul, untuk mengingati detik kelahiran dan perjuangan Baginda dalam mengharungi cabaran dalam menyebarkan dakwah Islam. Inilah peluang umat Islam untuk sentiasa membasahkan bibir dengan bacaan selawat ke atas Baginda.

  Bergema laungan Dikir Maulud

  Kesyukuran dipanjatkan atas nikmat dan rahmat Allah SWT jua, tanah air kita turut bergema dengan laungan Dikir Maulud di semua masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara selama 12 malam berturut-turut yang mana diungkayahkan oleh para petugas pegawai masjid.

  Turut menyemarakkan, saat menuju 12 Rabiulawal itu, laungan Majlis Pembukaan Dikir Maulud Nabi Muhammad SAW di semua saluran televisyen dan di corong-corong rangkaian radio bagi memeriahkan lagi hari kebesaran Islam.

  Tidak terkecuali juga, sebahagian ahli keluarga dan saudara-mara di rumah-rumah persendirian turut meraih ganjaran pahala dalam memperbanyakkan selawat dan berzikir sejurus menunaikan sembahyang fardu berjemaah sepanjang malam.

  Gambar fail dari JPM menunjukkan majlis dikir yang berlangsung di Jame’ ‘Asr Hasannil Bolkiah. Negara kita turut bergema dengan laungan Dikir Maulud di semua masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara.
  Berselawat akan dapat melapangkan dada serta menerangkan hati. – Gambar Hiasan
  Gambar fail dari PPDB menunjukkan Majlis Pembukaan Dikir Syarafil Anam bertempat di Surau Ibu Pejabat Polis Gadong. Alunan dikir dan selawat pastinya akan memupuk kesedaran dan keinsafan dalam diri.
  Gambar fail Muiz Matdani
  Memperingati hari kelahiran Baginda Rasulullah SAW pada setiap masa dan memperbanyakkan selawat sebagai tanda kita mencintai-Nya. – Gambar Hiasan

  Bersemaraknya malam-malam berkenaan dengan alunan dikir dan selawat pastinya dapat memupuk kesedaran dan keinsafan umat Islam dalam mengenang jasa dan pengorbanan Baginda Rasulullah SAW, dalam menyebarkan ajaran Islam serta memohon ganjaran dan syafaat bagi orang-orang yang berselawat ke atas Baginda.

  Lafazkanlah, gemakan selawat

  Nabi Muhammad SAW menjadi nabi dan rasul untuk menyampaikan ajaran Ilahi bukan hanya untuk satu golongan atau bangsa tertentu, malahan untuk kesejahteraan seluruh alam. Itu adalah nikmat kurnia Allah SWT kepada umat manusia sepanjang zaman dan untuk mensyukuri nikmat Allah itu, sewajarnya memperingati hari kelahiran Baginda pada setiap masa dan memperbanyakkan membaca selawat sebagai tanda kita mencintai Baginda.

  Selawat adalah sunat untuk dilafazkan pada bila-bila masa sahaja, tanpa mengira masa atau waktu dan ini bermakna selawat bukan hanya dilafazkan pada waktu-waktu tertentu seperti bulan Rabiulawal atau bulan kelahiran Baginda saja tetapi selawat itu memang cukup mudah untuk dilafazkan dan tidak mengambil masa yang lama untuk melakukannya.

  Ucapan selawat yang pendek, Allahumma Salli ‘ala Muhammad Wa ‘ala Ali Muhammad di mana ucapan selawat adalah satu amalan mulia, yang pasti mendapat ganjaran daripada Allah SWT. Oleh itu, apabila nama Nabi Muhammad SAW disebut, hendaklah menjawab atau mengucapkan selawat ke atas Baginda.

  Terdapat banyak kelebihan dan keutamaan yang boleh diperoleh daripada amalan berselawat. Antaranya, mendapat rahmat daripada Allah SWT, mendapat kebaikan, dihapuskan dosanya dan diangkat darjatnya, mendapat syafaat Nabi Muhammad SAW pada hari kiamat kelak, menjauhi kerugian, penyesalan dan akan tergolong ke dalam golongan orang-orang yang soleh.

  Selain itu, dengan berselawat ke atas Baginda juga akan memperoleh pahala seperti memerdekakan seorang hamba dan Allah SWT akan melapangkan dadanya serta menerangkan hatinya. Dengan berselawat itu akan menjadi amalan sedekah dan sebab doa seseorang itu diterima oleh Allah SWT serta dapat melepaskan diri daripada kesusahan di dunia dan akhirat. Hakikatnya, amat rugi jika kita masih lalai dan leka dari memperbanyakkan selawat dan jadikanlah selawat itu sebagai zikir dan amalan harian.

  Bimbing diri dengan akhlak Rasulullah SAW

  Dalam kehidupan yang sementara ini, mencontohi akhlak Rasulullah SAW secara sempurna memang sukar kerana Baginda digambarkan sebagai insan kamil (manusia sempurna) yang tidak ada bandingnya. Namun demikian, bukan bererti mustahil untuk mencontohi Baginda kerana umat Islam dituntut untuk berusaha tanpa mengira hasilnya dalam setiap tindak-tanduk perbuatan seharian. Hal ini kerana keperibadian Baginda adalah sifat yang terbaik meliputi setiap aspek kehidupan.

  Rasulullah SAW adalah Uswatun Hasanah iaitu contoh ikutan yang baik dalam semua aspek kehidupan seperti dari sudut ketaatan dan keimanan kepada Allah SWT, kemasyarakatan dan pergaulan, akhlak dan sifat-sifat mulia, siasah pentadbiran dan sebagainya.

  Oleh yang demikian, umat Islam dituntut untuk sentiasa mencontohi sifat-sifat dan akhlak yang ada pada diri Rasulullah SAW iaitu sentiasa jujur (siddiq), amanah, menyampaikan perkara benar (tabligh), bijaksana (fatanah) dalam segala urusannya. Sifat-sifat ini sepatutnya menjadi pakaian umat Islam demi meraih keberkatan hidup di dunia dan di akhirat.

  Kita juga diseru untuk menjaga amanah yang diberikan oleh Allah SWT yang mana adalah wajib dilakukan sesuai dengan apa yang dikehendaki oleh pemberi amanah tersebut.

  Umat Islam juga digalakkan untuk mengamalkan sifat jujur dalam kehidupan seharian kerana sifat itu merupakan amalan mulia namun memerlukan pengorbanan untuk diwujudkan.

  Dengan kata lain, kita hendaklah mengamalkan sifat-sifat ini dalam kehidupan seharian serta sentiasa menjauhkan diri daripada sifat mazmumah seperti bercakap bohong, berbuat khianat dan mungkir janji kerana sifat tersebut adalah ciri-ciri orang munafik.

  Dengan kedatangan hari memperingati junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW yang disambut saban tahun ini memberi 1001 makna buat umat Islam dalam menjalani kehidupan sebagai hambaNya yang beriman dan beramal soleh.

  Semoga keindahan Maulidur Rasul ini juga dapat menambahkan lagi kecintaan dan penghayatan kita umat Islam kepada kesucian agama Islam sekali gus mendidik diri untuk sentiasa berpegang kepada prinsip amar makruf nahi mungkar iaitu mengajak kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.

  Jika setiap jati diri individu Muslim sentiasa diwarnai dengan nilai-nilai murni, sudah setentunya rahmat Allah SWT akan sentiasa menyinari kehidupan berkeluarga, bermasyarakat dan juga bernegara.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...