Bertudung tidak hadkan bawa watak jahat

Imej bertudung tidak mengehadkan penghidupan dalam sesebuah watak termasuklah hitam dan antagonis.

Namun, ada sesetengahnya seakan tidak mampu menerima apabila pelakon wanita berimej bertudung membawa karakter jahat. Sedangkan, realiti kehidupan baik atau buruk seseorang bukan berlandaskan imej bertudung litup.

Bagi pelakon Ika Nabella, 32, dia tidak selektif, sebaliknya tetap terbuka mencuba pelbagai karakter, termasuk watak antagonis. Ini berikutan imej bertudung tidak seharusnya dijadikan sandaran peranan yang dibawa.

“Saya tak kisah sekiranya diberikan watak antagonis meskipun sudah bertudung. Ada sahaja pelakon wanita bertudung yang melakonkan watak jahat, tetapi masih diterima.

“Sebagai pelakon, saya tidak mahu terikat dengan watak baik. Jika boleh saya mahu menerokai pelbagai karakter manusia dalam dunia ini.

Ika berkata, dia membuat keputusan memperlahankan kerjaya lakonan bukan disebabkan pandemik COVID-19 semata-mata, tetapi berkorban dengan anak yang masih kecil. – Agensi

“Cuma, paling penting, saya harus pandai menjaga batasan pergaulan di lokasi penggambaran bagi menjaga status sebagai isteri dan ibu. Jadi, tidak perlulah risau, saya masih Ika Nabella yang sama. Cuma, beza penampilan sahaja,” katanya kepada media.

Wanita kelahiran Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu berkata, suaminya, Muhammad Zaid Aznam tetap menyokong kerjaya lakonannya. Pelakon filem Tanda Putera dan Takut Ke Tak itu berkata, dia membuat keputusan memperlahankan kerjaya lakonan bukan disebabkan pandemik COVID-19 semata-mata, tetapi berkorban dengan anak yang masih kecil.

“Saya rasa sudah masanya kembali aktif selepas kali terakhir menjayakan drama Demi sebelum Perintah Kawalan Pergerakan, tahun lalu.

“Alhamdulillah, saya masih menerima tawaran berlakon, cuma banyak tertangguh disebabkan larangan penggambaran ketika pandemik. Setakat ini, saya sudah ditawarkan lima projek drama.

“Saya akui, banyak tawaran terpaksa ditolak ketika Muhammad Noah belum cukup usia dua tahun. Saya tidak sampai hati meninggalkan anak yang masih kecil,” katanya.

Bintang kelahiran Akademi Fantasi musim keenam itu berkata, dia lebih bersemangat kembali beraksi di hadapan kamera apabila filem lakonannya, Takut Ke Tak turut membolosi pencalonan Festival Filem Malaysia (FFM) Ke-31.

Bersyukur atas pencalonan dalam FFM31, Ika berkata, ini bukan kali pertama, sebaliknya filem Tanda Putera pernah dicalonkan dalam anugerah berkenaan. Makin aktif dalam dunia perniagaan, pelakon drama Bahagia Bukan Bidaan dan Patah Sayap Bertongkat Paruh itu berkata, ia adalah cinta keduanya selepas lakonan.

“Rezeki berniaga hadir selepas saya dikurniakan cahaya mata ketika era pandemik COVID-19.

“Waktu itu, penggambaran belum dibenarkan, jadi berniat membantu golongan ibu menyusu.

“Saya mengeluarkan produk bantuan susu ibu. Saya kini sudah memiliki sijil Counselor Breastfeeding dengan mendalami ilmu ini. Saya suka melakukan dua pekerjaan ini, rasa dekat dengan jiwa. Saya berterima kasih kepada pengikut yang menyokong kerjaya seni atau perniagaan,” katanya.

Ika pernah mencetuskan kontroversi apabila ditumbuk pengarah Azma Aizal Yusoof di lokasi penggambaran drama Dawai Asmara pada 2015. Agak lama berhijab, namun, hanya berkongsi kisah penghijrahannya, penghujung tahun lalu. – Agensi