Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  BEST cegah buli di sekolah

  Oleh Sim Y. H.-

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Program Bantu, Empati, Sayangi, Tanggungjawab (BEST) merupakan salah satu inisiatif signifikan yang diterajui oleh Kementerian Pendidikan secara menyeluruh dalam usaha membendung dan mencegah gejala buli berlaku di kalangan pelajar-pelajar di institusi pendidikan.

  Sehubungan dengan itu, Majlis Pelancaran Program BEST, Kementerian Pendidikan bagi Tahun 2023 diadakan di Dewan Utama, Jabatan Perkembangan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, hari ini.

  Hadir untuk menyempurnakan pelancaran program tersebut ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh.

  Turut hadir di majlis berkenaan ialah Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras), Naib Canselor Universiti Brunei Darussalam, Timbalan Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi), pengarah-pengarah dan pegawai-pegawai kanan Kementerian Pendidikan.

  Pada majlis tersebut, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah turut menyempurnakan penyerahan poster, risalah dan Buku Modul Panduan Menangani Isu Buli di Peringkat Sekolah kepada ketua-ketua jabatan, ketua-ketua kluster, wakil-wakil pemimpin sekolah daripada peringkat rendah, menengah dan pusat tingkatan enam yang berkenaan di Kementerian Pendidikan serta Jabatan Pengajian Islam, Kementerian Hal Ehwal Ugama.

  Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah semasa menyempurnakan pelancaran Program BEST di Dewan Utama, Jabatan Perkembangan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, kelmarin. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyampaikan poster, risalah dan Buku Modul Panduan Menangani Isu Buli di Peringkat Sekolah kepada penerima semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah dan antara tetamu yang hadir semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Program BEST merupakan usaha kementerian untuk menyebarkan maklumat dan kesedaran kepada warga institusi pendidikan tentang buli, termasuk sesi sosialisasi mengenai dasar dan garis panduan yang telah dikemas kini bagi menangani kes buli di institusi-institusi pendidikan serta tugas dan peranan setiap warga institusi pendidikan dalam membantu untuk mengelakkan kejadian buli yang mana ada dimuatkan dalam buku modul yang turut dilancarkan.

  Selain itu, program itu juga bertujuan untuk meningkatkan kefahaman dan pengetahuan melalui penyebaran maklumat yang khusus untuk mendidik pelajar-pelajar dalam mengawal diri supaya isu buli dapat dielakkan, mengenal pasti jenis-jenis buli yang sering terjadi kepada pelajar serta mendedahkan kepada pelajar akan bahaya buli di kalangan pelajar serta kesannya yang mana seterusnya diharapkan akan melahirkan pelajar yang berdisiplin, saling menghormati dan mempunyai peribadi serta akhlak yang baik.

  Tarikh pelancaran pada 2 November dipilih bersempena dengan hari yang diisytiharkan sebagai Hari Antarabangsa Menentang Keganasan dan Buli di Sekolah termasuk Buli Siber yang ditetapkan oleh UNESCO yang jatuh pada setiap hari Khamis pertama dalam bulan November setiap tahun, di mana Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah ialah Pengerusi Suruhanjaya Kebangsaan Negara Brunei Darussalam bagi UNESCO.

  Program itu dihasratkan untuk menjadi program tahunan yang akan dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan sebagai usaha berterusan dalam menjana suasana persekitaran institusi yang lebih positif, meningkatkan keyakinan diri dan selamat untuk pelajar-pelajar.

  Pelbagai aktiviti juga akan dijalankan sepanjang bulan sehingga 26 November di mana acara kemuncak program berkenaan akan berlangsung.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...