Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  BGC adakan Hari Keluarga dan Walk-A-Hunt 2023

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 12 NOV – Brunei Gas Carriers (BGC) terus menabur bakti dan menyumbang kepada pembangunan negara di mana selama 25 tahun penubuhannya, ia terus memikul tanggungjawab penting dalam menghantar kargo gas asli cecair (LNG) bernilai negara kepada pelanggan-pelanggan di seluruh dunia.

  BGC telah menyaksikan perkembangan yang ketara sejak penubuhannya pada 1998 dan ia terus berkembang dan kukuh sebagai sebuah syarikat yang menyumbang kepada pertumbuhan mampan selaras dengan Wawasan Brunei 2035.

  Perkara itu dinyatakan oleh Pengarah Urusan BGC, Kapten Abdul Mateen bin Abdurrahman Liew dalam ucapan alu-aluannya pada Hari Keluarga BGC dan Walk-A-Hunt 2023 yang berlangsung di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, di sini, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat pada acara Hari Keluarga dan Walk-A-Hunt berkenaan ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

  Turut hadir ialah Pemangku Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Hairul Mohd Daud bin Haji Abdul Karim; Timbalan Setiausaha Tetap (Tenaga), Pengiran Haji Jamra Weira bin Pengiran Haji Petra; Timbalan Setiausaha Tetap (Pengangkutan), Haji Mohammad Salihin bin Haji Aspar yang juga Ketua Eksekutif Interim Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Brunei Darussalam, para jemputan khas, pegawai-pegawai kanan kerajaan, pengurusan dan kakitangan BGC.

  Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi diberi penerangan dan menyaksikan dengan lebih dekat bahan pameran di Pameran Galeri Ulang Tahun ke-25 BGC. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.
  Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi menyempurnakan pelepasan para peserta acara Walk-A-Hunt. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.
  Para peserta mengambil bahagian dalam acara berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.

  Kapten Abdul Mateen dalam ucapan alu-aluannya turut berkata bahawa tahun ini merupakan tahun yang istimewa bagi BGC di mana dengan ulang tahun ke-25, ia meraikan mercu tanda berkenaan bersama masyarakat dengan mempelawa mereka untuk sama-sama mengambil bahagian dalam aktiviti menarik bersama BGC.

  “Hari ini, kita berkumpul bukannya sebagai rakan sejawat tetapi sebagai sebuah masyarakat bersatu-padu, meraikan hubungan kukuh yang melangkaui jauh daripada hanya tempat kerja kita,” ujarnya.

  Acara hari keluarga itu merupakan kemuncak kepada sambutan jubli perak BGC sepanjang tahun di mana ia bermatlamat untuk memupuk hubungan lebih erat antara kakitangan dan keluarga BGC bersama-sama masyarakat.

  Majlis diteruskan dengan sesi memanaskan badan dan diikuti dengan pelepasan para peserta Walk-A-Hunt BGC yang disempurnakan oleh Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi.

  Acara Walk-A-Hunt disertai oleh 80 buah pasukan yang merangkumi kira-kira 500 orang peserta di mana ia merangkumi pelbagai cabaran fizikal dan mental di sekitar Bandar Seri Begawan yang perlu diselesaikan oleh para peserta dengan membawa tema maritim.

  Majlis diteruskan dengan acara riadah berjalan kaki sejauh 2.5 kilometer yang diketuai dan disertai bersama oleh Yang Berhormat Pehin.

  Selain itu, Yang Berhormat Pehin juga menyempurnakan perasmian Pameran Galeri Memperingati Ulang Tahun ke-25 BGC yang diadakan di Hab Tenaga Brunei, Dermaga Diraja.

  Galeri mempamerkan perjalanan tersohor BGC dan menceritakan kisah usaha keras, dedikasi dan pelbagai pencapaian yang diraih oleh BGC sejak penubuhannya.

  Ia menawarkan peluang yang unik kepada para pengunjung untuk mendalami perjalanan menarik BGC daripada permulaannya kepada menjadi syarikat perkapalan air biru pertama di Brunei yang dikeluarkan dengan Document of Compliance.

  Galeri itu bukan sahaja mengetengahkan kisah pertumbuhan BGC tetapi juga mercu tanda signifikan yang dicapai dan dedikasinya kepada kecemerlangan. Orang ramai dialu-alukan untuk berkunjung dan menerokai pameran berkenaan yang berlangsung sepanjang November ini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kapsul bawa haiwan dilancar ke orbit

  TEHRAN, 6 DIS – Iran mengumumkan hari ini mereka telah menghantar sebuah roket berbentuk kapsul ke orbit yang membawa binatang sebagai persediaan bagi misi...