Biden angkat sumpah presiden AS ke-46

WASHINGTON, 20 JAN – Ahli parti Demokrat Joe Biden mengangkat sumpah sebagai presiden Amerika Syarikat (AS) ke-46 hari ini, menamatkan pentadbiran empat tahun yang paling bergolak, ahli parti Republikan, Donald Trump.

Biden, bekas naib presiden yang berusia 78 tahun dan senator, mengangkat sumpah di hadapan Hakim Besar Mahkamah Agung, John Robert pada upacara rasmi di Capitol AS yang tidak dihadiri oleh mantan presiden dan berlangsung dalam bayangan koronavirus.

Presiden bersara Donald Trump memasuki Rumah Putih empat tahun lalu sebagai ahli perniagaan jutawan, namun beliau disingkirkan oleh pembangkang dengan pengetahuan mendalam mengenai Washington tidak diragui akan menetapkan dasar yang berlainan.

Sementara peralihan kuasa akan berlaku sama seperti lebih dua abad lalu, namun pelantikan ini agak berbeza.

Bandar Washington telah berubah menjadi kem bersenjata, dikawal dan dilindungi oleh kira-kira 25,000 tentera Pengawal Negara yang ditugaskan menghalang berulangnya serangan pada bulan ini.

Joe Biden ketika mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat ke-46 semasa upacara rasmi di West Front, Capitol AS pada 20 Januari di Washington DC. – AFP

Dengan pandemik masih berterusan, orang awam dilarang daripada menghadiri majlis angkat sumpah, membawa kepada kekosongan Dewan Negara pada hari pelantikan.

Dengan jumlah kematian meningkat melepasi 400,000, Biden semalam mengetuai upacara penghormatan kepada mangsa COVID-19 ketika beliau tiba di Washington.

Biden, yang mengalami tragedi peribadi dan terkenal kerana tidak menyembunyikan perasaannya, telah menekankan keperluan untuk menyatukan negara selepas pergolakan yang ditinggalkan oleh Trump.

“Ada kalanya sukar untuk mengingat, namun itulah caranya kami pulih. Adalah penting untuk melakukannya sebagai sebuah negara,” kata Biden dalam nada serius di kolam di depan Lincoln Memorial. – AFP