Thursday, December 1, 2022
23 C
Brunei

-

Biden dapat suntikan COVID-19 versi baharu

WASHINGTON, 25 OKT – Presiden Joe Biden akan mendapat suntikan penggalak vaksin COVID-19 yang dikemas kini hari ini dan menggesa lebih ramai rakyat Amerika mengikuti jejaknya menjelang musim sejuk.

Biden, 79, dijangkiti koronavirus tiga bulan lalu dengan simptom ringan dan sudah menerima penggalak kedua untuk vaksin itu pada akhir Mac.

Suntikan terkini beliau, dijangka diberikan di hadapan wartawan di Rumah Putih, menyasarkan dua subvarian virus.

Pegawai berkata Biden akan mengumumkan usaha untuk memujuk lebih ramai rakyat Amerika mendapatkan suntikan vaksin versi baharu itu menjelang tempoh perjalanan percutian utama pada Hari Kesyukuran dan akhir tahun.

“Walaupun COVID-19 bukanlah penyakit yang mengganggu ketika presiden memegang jawatan, virus itu terus berkembang.

“COVID-19, selesema dan penyakit pernafasan lain merebak dengan lebih cepat pada musim sejuk, apabila orang ramai berkumpul di dalam rumah,” White House berkata dalam satu kenyataan.

“Memandangkan cuaca semakin sejuk, rakyat Amerika mesti mengambil tindakan untuk kekal dilindungi. Kami mempunyai alat yang kami perlukan untuk menguruskan situasi ini,” tambahnya.

“Bagi kebanyakan rakyat Amerika, jika mereka mendapat vaksin COVID-19 yang dikemas kini ini, mereka boleh menjalani kehidupan mereka pada musim gugur dan musim sejuk ini dengan ketenangan fikiran bahawa mereka tetap dilindungi daripada penyakit serius.”

Setakat ini, hanya 20 juta rakyat Amerika, termasuk hanya seorang daripada lima orang tua, telah mendapat suntikan yang dikemas kini, menurut Rumah Putih.

Biden akan disertai oleh pemimpin rangkaian farmasi utama termasuk Walgreens, CVS dan Rite Aid, serta Setiausaha Kesihatan Xavier Becerra dan pegawai kesihatan pentadbiran tertinggi yang lain, kata seorang jurucakap. – AFP

Presiden Joe Biden bercakap semasa acara meraikan Diwali, di Bilik Timur Rumah Putih, di Washington, kelmarin. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China lancar kapal angkasa Shenzhou-15

BEIJING, 30 NOV – China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-15 semalam, yang membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa lepasnya bagi melengkapkan penghantaran pertama kru China...
- Advertisment -