Biden hadiri upacara peringati tragedi 9/11

WASHINGTON, 12 SEPT – Presiden Joe Biden semalam menghadiri upacara meletakkan kalungan bunga di Pentagon untuk mempe-ringati mangsa korban peristiwa 9/11 sempena ulang tahun ke-20 serangan pengganas itu.

Turut hadir pada upacara itu isteri Presiden Jill Biden, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin dan  Panglima Tentera Jeneral Mark Milley, serta Naib Presiden Amerika Syarikat  (AS) Kamala Harris dan suami Douglas Emhoff.

Terdahulu, Biden dan isteri melawat bandar Shanksville, Pennsylvania dan Ground Zero di New York City. Presiden tidak memberikan sebarang ucapan ketika melawat ketiga-tiga lokasi serangan, lapor agensi berita Sputnik.

Pada awal bulan ini, Biden menandatangani perintah eksekutif mengarahkan pentadbirannya untuk meneliti beberapa dokumen berkaitan siasatan FBI terhadap insiden itu.

Di bawah arahan itu, Jabatan Kehakiman dan agensi persekutuan lain diminta mengkaji dokumen dan melihat beberapa maklumat yang mungkin boleh dikongsi kepada umum.

Sejak bertahun-tahun sejumlah keluarga mangsa serangan 9/11 mendesak kerajaan mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai tragedi itu.

Pada 11 September 2001, ser angan pengganas didakwa dilakukan anggota Al Qaeda merampas empat pesawat, dua daripadanya merempuh bangunan World Trade Center di New York.

Sementara satu lagi pesawat merempuh bangunan Pentagon berhampiran Washington, DC manakala pesawat keempat terhempas di Pennsylvania. Kejadian itu meragut kira-kira 3,000 nyawa. – Bernama

Presiden Joe Biden dan Jill Biden meletakkan kalungan bunga di Wall of Names semasa lawatan ke Tugu Peringatan Flight 93 di Shanksville pada 11 September 2021. – AP