Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

Biden lulus belanjawan tentera AS$768.2b

WASHINGTON, 28 DIS – Presiden Joe Biden menandatangani Akta Kebenaran Pertahanan Negara (NDAA) menjadi undang-undang, meluluskan perbelanjaan ketenteraan berjumlah AS$768.2 bilion, termasuk kenaikan gaji 2.7 peratus untuk anggota perkhidmatan bagi 2022.

NDAA telah meluluskan peningkatan perbelanjaan ketenteraan sebanyak 5 peratus dan merupakan hasil rundingan antara ahli Demokrat dan Republikan berhubung isu-isu yang terdiri daripada pembaharuan sistem keadilan tentera kepada keperluan vaksin COVID-19 untuk tentera.

“Akta itu memberikan faedah penting dan meningkatkan akses kepada keadilan untuk anggota tentera dan keluarga mereka, dan termasuk pihak berkuasa kritikal bagi menyokong pertahanan negara kita,” menurut kenyataan Biden kelmarin.

Belanjawan AS$768.2 bilion itu adalah AS$25 bilion lebih besar daripada yang diminta oleh Biden kepada Kongres, cadangan awal ditolak oleh kedua-dua ahli parti kerana bimbang ia akan menjejaskan usaha AS untuk bersaing secara ketenteraan dengan China dan Rusia.

Undang-undang yang baru diluluskan awal bulan ini dengan sokongan kedua-dua parti, apabila Demokrat dan Republikan mencari kemenangan dalam pakej terakhir.

Demokrat memuji peruntukan dalam rang undang-undang untuk membaik pulih cara sistem keadilan tentera mengendalikan serangan seksual dan jenayah lain yang berkaitan, mengambil bidang kuasa pendakwaan dengan berkesan ke atas jenayah sedemikian dari tangan komander tentera.

Parti Republikan, sementara itu, mencari kejayaan dalam menyekat usaha untuk menambah wanita masuk ke dalam draf, serta memasukkan peruntukan yang menghalang pemecatan bagi anggota perkhidmatan yang menolak vaksin COVID-19. – AP

Presiden Joe Biden menandatangani Akta Kebenaran Pertahanan Negara (NDAA) menjadi undang-undang dan meluluskan AS$768.2 bilion dalam perbelanjaan ketenteraan, termasuk kenaikan gaji 2.7 peratus untuk anggota perkhidmatan bagi tahun 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -