Biden ramal Trump cuba tangguh pilihan raya AS

WASHINGTON, 24 APRIL – Calon presiden Parti Demokrat, Joe Biden telah meramalkan bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump akan cuba menangguhkan pilihan raya negara itu pada November dalam usaha untuk memenanginya.

“Pegang kata-kata saya, saya rasa beliau akan berusaha untuk menangguhkan pilihan raya, muncul persoalan dengan alasan mengapa ia tidak dapat diadakan,” kata Biden semasa dalam majlis mengumpul dana dalam talian kelmarin.

Bekas naib presiden berusia 77 tahun itu mengatakan bahawa ia adalah satu-satunya cara Trump berfikir bahawa beliau mungkin boleh menang.

Enam bulan sebelum pengundi AS menuju ke pilihan raya, fikiran Trump sudah berada dalam mod pilihan raya.

Tetapi dengan pandemik global sekarang dan kehilangan pekerjaan meningkat menjadi 26.4 juta kelmarin, laluan kemenangan Trump mungkin lebih sukar daripada apa yang dijangkannya.

Bekas Naib Presiden AS dan presiden Demokrat, Joe Biden bercakap mengenai COVID-19 semasa acara media di Wilmington, Delaware. Calon presiden Parti Demokratik itu meramalkan bahawa Presiden AS Donald Trump akan berusaha untuk menangguhkan pilihan raya. – AFP

Biden, yang mengetengahkan ancaman Trump baru-baru ini untuk memveto pembiayaan kecemasan untuk Pejabat Pos AS, mendakwa itu adalah contoh presiden dengan niat untuk menjadikan semua orang sukar untuk mengundi.

Walaupun pengundian melalui pos dan tanpa kehadiran boleh menjadi kaedah yang banyak dikatakan dapat membantu mengehadkan pengundi daripada menularkan COVID-19, Trump berpendapat ia berpotensi membawa kepada penipuan.

Sementara itu, puluhan negeri di AS telah menangguhkan pilihan raya utama mereka, yang secara rasmi akan menentukan siapa yang akan menjadi calon presiden.

Trump yang berusia 73 tahun telah dikritik karana mengubah taklimat koronavirus Rumah Putihnya menjadi acara kempen, meraih sokongan dan membidas lawannya seperti Biden yang bersembunyi di rumah.

“Ada seorang lelaki mengantuk duduk di rumah sahaja, dan tidak mahu berdebat kerana COVID-19,” kata Trump merujuk kepada Biden, semasa taklimat kelmarin. – AFP