Bijak guna skuter elektronik mengikut kesesuaian

ROM – Ketika Itali terus mempermudah peraturan penutupan koronavirus, pejalan kaki yang kembali ke jalanan mendapati diri mereka bersaing untuk mencari ruang dengan sejenis kenderaan yang hampir tidak ada di negara ini sebelum penutupan iaitu skuter elektrik.

Dengan banyak pejabat dan kedai ditutup dan tanpa banyak pelancongan atau acara besar seperti konsert dan acara sukan, jalan-jalan di bandar-bandar besar di Itali melihat pejalan kaki yang jauh lebih sedikit daripada yang mereka lakukan sebelum kedatangan koronavirus pada awal tahun ini. Tetapi di banyak kawasan, skuter elektrik mengisi kekosongan itu, secara senyap-senyap melintas di antara pejalan kaki di laluan pejalan kaki dan bersaing dengan automobil di jalan-jalan sempit dan lorong-lorong.

Bandar-bandar di Itali sudah memiliki beberapa jenis mobiliti bersama yang tersedia sebelum penutupan nasional yang berkuat kuasa pada bulan Mac, kebanyakan moped elektrik, basikal, dan beberapa jenis e-basikal. Tetapi kerana ukurannya yang kecil dan kemudahan penggunaannya, tidak ada satu pun dari mereka yang mempunyai kesan terhadap skuter elektrik.

Walaupun ada beberapa laporan mengenai kemalangan serius, media Itali telah melaporkan puluhan kes kemalangan kecil antara pejalan kaki, kanak-kanak, dan bahkan haiwan peliharaan dan orang yang memandu skuter elektrik. Minggu lalu, negara itu menyaksikan kematian pertamanya ketika seorang lelaki berusia 60 tahun dengan skuter elektrik bertembung dengan sebuah kereta berhampiran Bologna.

Awal bulan ini, polis di wilayah utara Veneto mengeluarkan apa yang diyakini sebagai denda pertama negara itu kepada seseorang yang didapati memandu skuter elektrik ketika mabuk. Di bandar selatan Bari, sekurang-kurangnya 25 orang telah didenda kerana melanggar undang-undang lalu lintas ketika menggunakan skuter elektrik, dan polis telah mengumumkan inisiatif khas yang bertujuan untuk menguatkuasakan peraturan penggunaan skuter tersebut di sekurang-kurangnya sedozen kota di Itali termasuk Rom dan Milan.

Gambar bertarikh 23 Jun 2020, menunjukkan seorang lelaki menunggang skuter elektronik di Rom, Itali. – Xinhua
Skuter elektronik di letakkan di jalanan di Rom. – Xinhua
Ketika Itali terus mempermudah peraturan penutupan koronavirus, penggunaan skuter elektrik semakin meningkat. – Xinhua
Kes kemalangan kecil sering terjadi antara pejalan kaki, kanak-kanak, dan bahkan haiwan peliharaan dan orang yang memandu skuter elektrik. Malah terdapat juga kemalangan yang membawa maut apabila skuter elektrik bertembung dengan sebuah kereta. – Gambar hiasan
Meskipun penggunaan skuter elektrik ini banyak kebaikan tetapi ia juga menjadi satu kesalahan jika digunakan di atas jalan raya kereta dan tidak menggunakan sebarang helmet. – Agensi

“Terdapat sekitar 50,000 buah skuter elektrik di Itali sekarang dan kami sudah melihat semua masalah ini,” kata Giordano Biserni, presiden Persatuan Penyokong Polis Trafik, atau ASAPS, sebuah kumpulan penyokong, memberitahu kepada media. “Apa yang akan terjadi ketika ada 500,000?”

Dengan sokongan kumpulan alam sekitar dan kesihatan serta banyak kerajaan perbandaran, penanda aras itu akan dicapai lebih cepat daripada sebelumnya.

Ahli alam sekitar mengatakan bahawa mereka yang menggunakan skuter elektrik sering menggunakannya di tempat kereta, menghasilkan pencemaran yang lebih sedikit dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Kumpulan kesihatan melihat mereka sebagai cara untuk mengurangkan penggunaan pengangkutan awam, di mana koronavirus dan penyakit lain dapat menular dengan mudah. Sementara itu, para pemimpin bandar melihat penggunaan skuter sebagai cara untuk mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas dan tempat letak kenderaan sambil mengurangkan tekanan pada infrastruktur.

Kerajaan negara bahkan berusaha mendapatkan insentif untuk menanggung banyak kos bagi membeli skuter seperti itu, sehingga 500 euro (AS$560 dolar), yang kini kebanyakannya disediakan oleh perkhidmatan perkongsian perjalanan.

“Terdapat banyak faedah untuk penggunaan skuter elektrik,” kata Edoardo Zanchini, naib presiden kumpulan lobi persekitaran Legambiente, dalam satu wawancara.

“Tetapi kita mungkin lebih memerlukan penekanan pada pendidikan, bagaimana menggunakannya dengan selamat sehingga kita tidak menimbulkan masalah baharu ketika menangani masalah lama.”

Zanchini mengatakan bahawa walaupun dalam keadaan semasa, risiko yang berkaitan dengan skuter elektrik mungkin berlebihan.

“Di Itali, 3,000 orang setahun mati akibat puluhan ribu kemala-ngan jalan raya,” katanya.

Biserni bersetuju bahawa skuter elektrik dapat mewakili alat penting dalam memerangi Itali melawan pencemaran, kesesakan, dan masalah lain.

Tetapi dia mengatakan bahawa negara harus mengambil tindakan segera untuk memaksa amalan terbaik sebelum tabiat buruk penggunaannya tertanam.

“Skuter ini tidak boleh digunakan di laluan pejalan kaki. Ia seharusnya terhad di jalanan dan lorong basikal,” katanya.

“Insentif kerajaan perlu memasukkan pendidikan tentang cara penggunaannya dengan betul. Kita perlu memikirkan topi keledar dan insurans. Kita tidak boleh membiarkan beribu-ribu skuter elektrik ke jalanan tanpa membuat perubahan dan menganggap itu akan baik-baik saja.” – Xinhua