Bill, Melinda Gates bercerai setelah 27 tahun

WASHINGTON, 4 MEI – Ahli dermawan Bill dan Melinda Gates telah mengumumkan mereka akan bercerai setelah 27 tahun berkahwin, menimbulkan pertanyaan tentang bagaimana mereka akan membahagikan kekayaan dan mengendalikan salah satu organisasi amal yang paling berkuasa di dunia.

Pasangan itu, dengan kekayaan bersama yang dianggarkan bernilai AS$130 bilion, telah menyalurkan dana berbilion-bilion untuk kerja amal di seluruh dunia melalui Bill & Melinda Gates Foundation yang sangat berpengaruh.

Mereka berkata kerja-kerja pengendalian yayasan akan terus dilakukan secara bersama, di mana yayasan itu membiayai program-program dalam kesihatan global, kesamarataan gender, pendidikan dan lain-lain.

“Setelah banyak pertimbangan dan banyak usaha mengenai hubungan kami, kami telah membuat keputusan untuk menamatkan perkahwinan kami,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama, yang disiarkan di setiap akaun Twitter rasmi semalam.

“Selama 27 tahun terakhir, kami telah membesarkan tiga orang anak yang luar biasa dan membina landasan yang berfungsi di seluruh dunia untuk membolehkan semua orang menjalani kehidupan yang sihat dan produktif,” tulis mereka.

“Kami terus berkongsi kepercayaan dalam misi itu dan akan terus bekerja bersama di yayasan itu, tetapi kami tidak lagi percaya bahawa kami dapat bersama sebagai pasangan dalam fasa kehidupan seterusnya.”

Kenyataan itu tidak memberikan perincian mengenai perpisahan itu tetapi mengatakan “Kami meminta ruang dan privasi untuk keluarga kami ketika kami mula menjalani kehidupan baharu ini.”

Pengumuman itu dibuat dua tahun selepas perceraian pengasas Amazon, Jeff Bezos, orang terkaya di dunia dan isterinya MacKenzie.

Melinda Gates, 56, bertemu dengan Bill di Microsoft pada tahun 1987, tidak lama setelah beliau bergabung dengan syarikat teknologi dan pasangan itu berkahwin pada tahun 1994. – AFP

Gambar fail pada 11 Julai 2015 menunjukkan Bill Gates, ketua dan pengasas Microsoft Corp, dan isterinya Melinda semasa menghadiri Persidangan Allen & Company Sun Valley di Sun Valley, Idaho. Bill Gates dan Melinda bercerai setelah berkahwin selama 27 tahun. – AFP