Bina kemajuan diri, keluar dari zon selesa

Jika sekiranya anda ingin mendapatkan pengetahuan tambahan untuk memajukan kerjaya anda, ingin menjadi seorang yang pakar dalam bidang tertentu atau kerjaya anda ke arah baharu yang menjanjikan, maka melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Curtin di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) mungkin sesuai untuk anda.

Ijazah pascasiswazah Curtin sangat dihargai di peringkat global dan bukan sahaja belajar dengan Curtin Malaysia akan membantu menyempurnakan pengetahuan dan kemahiran khusus disiplin anda, ia juga akan meningkatkan kemahiran anda yang boleh dikongsikan, yang sangat dicari oleh pihak majikan.

Selain itu, beberapa ijazah sarjana Curtin hanya memerlukan ijazah sarjana muda untuk memohon, memudahkan anda menukar kerjaya jika anda memilih. Mereka juga direka untuk membantu anda mengembangkan pengetahuan dan kemahiran di bidang yang baharu, jadi anda tidak akan merasa seperti anda bermula dari awal.

Pelajar pascasiswazah boleh mendapat manfaat daripada hubungan kuat Curtin Malaysia dengan beberapa perniagaan dan industri, mengerjakan projek dan inisiatif penyelidikan sebenar, menjalankan latihan dan menghadiri acara dan peluang rangkaian. Bagi pelajar antarabangsa, mengambil cabaran untuk berpindah ke negara baharu seperti Malaysia akan membuat anda keluar dari zon selesa anda, memperluas perspektif anda dan membolehkan anda memperoleh kemahiran silang budaya yang tidak ternilai.

Sekiranya anda telah menjalani pengajian atau pengalaman kerja yang sepadan dengan sebahagian daripada ijazah anda, kredit yang sesuai akan diberikan sehingga anda dapat mengurangkan tempoh kursus anda, dan jika anda tidak dapat berkomitmen untuk memperoleh tempoh ijazah yang panjang, beberapa program menawarkan sijil atau diploma siswazah, yang membolehkan anda lulus dalam masa enam bulan hingga setahun.

Ijazah pascasiswazah Curtin akan membantu anda mengambil langkah seterusnya dalam kerjaya anda dan membantu menyempurnakan pengetahuan dan kemahiran khusus disiplin anda. – Gambar serahan Curtin University Malaysia

Ijazah secara kerja kursus merangkumi Sarjana Sains Dasar, Sarjana Sains dalam Pengurusan Projek, Sarjana Perdagangan dalam Pemasaran dan Sarjana Perniagaan Antarabangsa.

Seperti induknya yang berasal dari Australia di Perth, Curtin Malaysia diiktiraf kerana penyelidikan terapannya yang difokuskan untuk menyelesaikan masalah di dunia nyata. Ia menawarkan ijazah penyelidikan di kebanyakan kawasan kajian, disokong oleh perkongsian industri yang kuat dan kemudahan yang sangat baik.

Ijazah penyelidikan merangkumi Ijazah Sarjana Falsafah (MPhil) dalam pelbagai bidang kejuruteraan dan sains, termasuk kejuruteraan elektrik dan komputer, kejuruteraan petroleum dan geologi, dan dalam bidang perniagaan dan kemanusiaan seperti perakaunan, kewangan, ekonomi, pengurusan dan media, budaya dan seni kreatif. Di samping itu, terdapat ijazah Doktor Falsafah (PhD) untuk penyelidikan dalam pelbagai bidang kejuruteraan dan sains, perniagaan dan kemanusiaan.

Semua penyelidikan pascasiswazah dijalankan di bawah pengawasan penyelia berpengalaman di tiga fakulti Curtin Malaysia dan dipantau oleh Sekolah siswazah Curtin Malaysia, yang ditubuhkan pada tahun 2015 untuk menyokong pelajar dan kakitangan dalam ijazah penyelidikan yang lebih tinggi (HDR).

Pelajar-pelajar HDR boleh menyertai mana-mana kluster penyelidikan di fakulti atau Institut Penyelidikan Curtin Malaysia (CMRI), yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk mempromosikan kecemerlangan penyelidikan di kampus.

Kluster dalam Fakulti Kejuruteraan dan Sains memberi tumpuan kepada tenaga dan alam sekitar, dalam bidang seperti sains kejuruteraan pengiraan, tenaga yang boleh diperbaharui, hidrologi dan geokimia persekitaran, geomekanik, sistem pintar, pemprosesan isyarat dan komunikasi, bahan dan struktur, teknologi proses bio, bionanoteknologi, dan sains alam sekitar.

Mereka yang berada di Fakulti Perniagaan memberi tumpuan kepada isu-isu seperti keusahawanan dan prestasi organisasi, tadbir urus dan pendedahan, pasaran kewangan dan makroekonomi dinamik, pemasaran dan pelancongan, sistem maklumat perniagaan dan penyelidikan organisasi, dan keusahawanan luar bandar.

Di Fakulti Kemanusiaan, penyelidikan difokuskan pada peranan media dalam masyarakat masa kini, saluran Media Baru yang sedang berkembang, dan kajian budaya dan peribumi.

Sementara itu, kelompok penyelidikan dalam CMRI mendorong penyelidikan pelbagai disiplin dan kolaboratif dalam analisis data besar, pengurusan air, perniagaan masa hadapan dan penglibatan masyarakat, kemapanan makanan, maklumat kesihatan dan genomik, dan teknologi bioproses.

Sekolah siswazah dan Pejabat Penyelidikan dan Pembangunan Curtin Malaysia menyediakan biasiswa penyelidikan PhD yang menarik untuk calon yang berkelayakan di bawah Skim Penyelidikan Pascasiswazah Curtin Malaysia (CMPRS). Biasiswa merangkumi pengecualian yuran pengajian selama tiga tahun dan gaji bulanan, selain faedah lain seperti subsidi untuk barang yang habis dipakai dan menghadiri persidangan.