Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Bincang masa depan ADMM dan ADMM-Plus

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OKT – Setiausaha Tetap di Kementerian Pertahanan, Brigedier Jeneral (B) Dato Seri Pahlawan Haji Alirupendi bin Haji Perudin dan Pengarah Pejabat Dasar Pertahanan, Kementerian Pertahanan Singapura, Kolonel Phua Jia Kai telah mempengerusikan bersama bengkel kedua bagi A Future-Ready ADMM and ADMM-Plus: A Strategy Paper yang berlangsung di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, hari ini.

  Dalam kata alu-aluannya, Brigedier Jeneral (B) Dato Seri Pahlawan Haji Alirupendi menyatakan bahawa rantau ASEAN terus berkembang dalam kepentingan strategiknya di mana perkembangan berkenaan bersama-sama dengan perubahan geopolitik di dalam dan luar rantau, terus membentuk serta mempengaruhi trajektori kerjasama pertahanan ASEAN.

  Semasa bengkel itu, perwakilan dari negara-negara anggota ASEAN dan Sekretariat ASEAN berpeluang untuk terlibat dalam dialog yang membina dan bertukar-tukar pandangan yang bernilai mengenai ‘Perspektif mengenai ADMM dan ADMM-Plus: Memetakan Masa Depan dalam Dinamik Serantau’ yang dibentangkan oleh Penolong Setiausaha Asia Tenggara, Bahagian Dasar Antarabangsa, Jabatan Pertahanan Australia, David Lewis dan Profesor Anak Agung Banyu Perwita dari Universiti Pertahanan Republik Indonesia.

  Ia diteruskan lagi dengan perbincangan mengenai ‘Pengukuhan Kerjasama ADMM dan ADMM-Plus: Mempertingkatkan Kemampanan dan Mengatasi Cabaran-cabaran’ yang dibentangkan oleh mantan Setiausaha Tetap (Pertahanan), Kementerian Pertahanan Singapura, Chiang Chie Foo.

  Bengkel Kertas Strategi selama dua hari bermula hari ini berkenaan bertujuan untuk meneroka dan membincangkan peranan ADMM dan ADMM-Plus yang semakin berkembang serta meningkatkan kerjasama serantau dengan menangani isu berkaitan kemampanan dan cabaran, untuk mempromosikan keamanan, kestabilan dan kemakmuran.

  Pengerusi-pengerusi bersama bergambar ramai dengan perwakilan negara-negara anggota ASEAN semasa bengkel berkenaan. – Gambar oleh Fadley Faisal
  Brigedier Jeneral (B) Dato Seri Pahlawan Haji Alirupendi menyampaikan ucapan selaku pengerusi bersama. – Gambar oleh Fadley Faisal

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...