Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Blinken bincang mengenai China, Israel

  NEW DELHI, 10 NOV – Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken mengadakan perbincangan hari ini di New Delhi untuk memperkuatkan India sebagai pengimbang serantau kepada China dan mendapatkan sokongan untuk pendiriannya dalam konflik antara Israel dengan Hamas.

  Blinken dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin menyertai Menteri Luar Negeri, Subrahmanyam Jaishankar dan Menteri Pertahanan, Rajnath Singh untuk perbincangan tahunan ‘dua tambah dua’, yang menurut India akan memberi tumpuan kepada ‘kerjasama pertahanan dan keselamatan’.

  “Dalam menghadapi cabaran global yang mendesak, adalah lebih penting daripada sebelumnya agar dua negara demokrasi terbesar di dunia ini bertukar-tukar pandangan, mencari matlamat bersama dan memberikan manfaat kepada rakyat kita,” kata Austin semasa ucapan pembukaan.

  “Kita telah membuat kemajuan yang mengagumkan dalam membina kerjasama pertahanan utama kita sepanjang tahun lalu dan itu akan membantu kita menyumbang lebih banyak lagi bersama-sama untuk tujuan keamanan dan kestabilan,” tambah Austin, berkata kerjasama mereka ‘menjangkau dari laut ke angkasa’.

  India adalah sebahagian daripada pakatan Quad bersama-sama AS, Australia dan Jepun, sebuah kumpulan yang menganggap dirinya sebagai benteng terhadap ketegasan China yang semakin meningkat di rantau Asia Pasifik.

  “Kita mempromosikan Indo Pasifik yang bebas dan terbuka, makmur, selamat dan berdaya tahan,” kata Blinken, menekankan perkongsian data satelit maritim yang membantu ‘membanteras penangkapan ikan haram, cetak rompak dan pengedaran dadah’. – AFP

  (Dari kiri) Austin, Blinken, Singh dan Jaishankar bergambar ramai di Kementerian Luar Negeri di New Delhi, India, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...