Blinken gesa tentera rusia berundur dari Ukraine

KIEV, 6 MEI – Setiausaha Negara AS, Antony Blinken hari ini menggesa Rusia untuk mengundurkan tenteranya dan mengakhiri tindakan ‘agresif’ di Ukraine dalam lawatannya ke Kiev di mana beliau berjanji untuk memperluas sokongan AS.

Diplomat tertinggi AS itu bertemu dengan kepimpinan Ukraine dan mengadakan lawatan untuk memperingati beberapa foto-foto lebih daripada 13,000 orang yang telah terkorban ketika perperangan dengan pemisah pro-Rusia sejak 2014, ketika Moscow merampas semenanjung Crimea dari Kiev.

“Kami berdiri teguh dengan anda,” kata Blinken pada sidang akhbar bersama dengan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.

“Kami berharap Rusia untuk menghentikan tindakan agresif itu,” kata Blinken.

Rusia bulan lalu mengumpulkan 100,000 tentera dekat sempadan dan di Crimea, tentera terbesar sejak 2014, tetapi dengan cepat mengumumkan untuk berundur dalam apa yang dilihat oleh banyak pihak sebagai ujian untuk pemerintahan Presiden AS yang baharu Joe Biden. Tetapi kedua-dua Blinken dan Zelensky mengatakan hari ini bahawa pengunduran tenteranya terhad.

Menteri Luar Negeri Ukraine dan Setiausaha Negara AS ketika pertemuan mereka di Kiev semalam. – AFP

“Kami menyedari bahawa Rusia telah menarik beberapa pasukan dari sempadan dengan Ukraine, tetapi kami juga melihat bahawa kekuatan yang signifikan tetap ada di sana,” kata Blinken.

Zelensky mengatakan bahawa Ukraine masih melihat Rusia di Laut Hitam dan mengatakan bahawa mereka hanya mengeluarkan 3,000 hingga 3,500 tentera dari Crimea.

Tetapi Zelensky mengatakan telah ada pengurangan penembak hendap, yang menjadi penyebab utama angka korban.

Zelensky menyambut baik sokongan AS tetapi mengatakan bahawa Ukraine ‘sangat’ memerlukan lebih banyak.

“Kami berpendapat bahawa pengurangan pasukan Rusia berhampiran sempadan itu lambat, oleh itu, mungkin masih ada ancaman. Tidak ada yang menginginkan ini,” kata Zelensky. – AFP