Bloomberg bertanding kerusi Presiden AS

NEW YORK, 8 NOV – Bekas datuk bandar New York, Michael Bloomberg bersiap sedia untuk menjadi calon parti Demokrat dalam pilihan raya presiden 2020, kata media Amerika Syarikat (AS) hari ini.

Bloomberg, 77, dijangka memfailkan kertas kerjanya di sekurang-kurangnya satu negeri minggu ini sekali gus mengisytiharkan dirinya sebagai calon, kata beberapa akhbar termasuk The New York Times.

Mac lalu, Bloomberg berkata beliau mungkin tidak akan bertanding namun masih belum membuat keputusan muktamad, kata penasihatnya.

Bilionair itu bagaimanapun sudah menghantar kakitangannya ke Alabama bagi mengumpulkan tandatangan yang diperlukan untuk pemilihan calon di negeri itu menjelang tarikh akhir pada hari ini, kata laporan itu.

Langkah itu adalah petanda awal paling jelas menunjukkan Bloomberg, sedang bersiap sedia untuk mengambil alih kerusi Presiden Donald Trump.

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat gergasi media Bloomberg itu, adalah antara orang terkaya di Amerika Syarikat. – AFP

Gambar bertarikh 26 Februari menunjukkan bekas datuk bandar New York Michael Bloomberg bercakap pada sidang media di Las Vegas. – AP