Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  BMW akan bina model Mini elektrik baharu di England

  LONDON, 11 SEPT – Pengeluar kereta Jerman, BMW mengumumkan rancangan untuk membina model Mini elektrik generasi akan datang di Britain selepas menerima sokongan kerajaan UK untuk pelaburan berjuta-juta pound dalam kilang Oxford syarikat tersebut.

  Kerajaan hari ini mengesahkan sokongan mereka terhadap projek itu, yang akan melindungi 4,000 pekerjaan.

  Walaupun Jabatan Perdagangan dan Perniagaan tidak menentukan tahap sokongan dari pihak pembayar cukai, media British menjangkakan jumlah sebanyak AS$94 juta. BMW dijangkakan akan mengeluarkan kenyataan hari ini.

  Langkah itu merupakan suntikan terkini untuk industri automotif UK, dengan pengeluar kenderaan mengumumkan rancangan untuk melabur lebih daripada AS$7.5 bilion di Britain dalam tempoh dua tahun yang lalu.

  Walaupun pengeluaran kereta meningkat sebanyak 36 peratus dari tahun sebelumnya pada bulan Julai, pengeluaran masih jauh di bawah tahap sebelum pandemik.

  Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak berkata pelaburan BMW ‘adalah satu contoh terbaik di mana UK adalah tempat terbaik untuk membina kereta masa depan.’ – AP

  Pieter Nota memperkenalkan konsep kereta elektrik Mini di Los Angeles. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...