BMW iX3 tampil teknologi eDrive

Oleh Syahmi Hassan

Gambar serahan BMW

Model BMW X baharu iaitu BMW iX3 yang berkuasa penuh elektrik sedia untuk menakluki dunia.

Menurut kenyataan yang diterima, BMW iX3 bukan saja memberikan keseronokan pemanduan bahkan bebas emisi dengan kemampuan ciri-ciri sportif yang mencetuskan keselesaan dari segi fungsi pelbagai aspek dan keluasan Sports Activity Vehicle (SAV).

BMW iX3 baharu itu juga merangkumi pendekatan Power of Choice yang strategik yang mana BMW Group melengkapi pelbagai keperluan pelanggan dan peraturan berkanun di seluruh dunia.

BMW X3 akan menjadi model pertama yang tersedia dengan enjin petrol dan diesel yang sangat cekap, sistem hibrid plug-in atau sistem pemacu elektrik tulen.

Pelancaran pasaran iX3 akan dimulakan pada tahun ini, apabila penjualan dilancarkan di China. Ia akan menjadi model pertama jenama tersebut yang juga dihasilkan untuk dieksport di kilang Shenyang di China, yang dikendalikan dengan usaha sama BMW Brilliance Automotive.

BMW iX3 menampilkan kuasa penuh elektrik dengan gabungan teknologi eDrive.

Tayangan perdana teknologi eDrive BMW generasi kelima

Tayangan perdana BMW iX3 juga akan menampilkan teknologi eDrive generasi kelima. Versi terbaharu motor elektrik, kuasa elektronik, teknologi pengecasan dan bateri voltan tinggi telah membolehkan kemajuan yang jelas dalam bidang ciri prestasi, penggunaan dan julat kuasa elektrik. Komponen yang dikembangkan oleh BMW Group juga akan dipasang pada model BMW iNEXT dan BMW i4 mulai tahun 2021.

Teknologi sistem pemacu bersepadu

Teknologi sistem pemacu yang sangat bersepadu dari BMW iX3 baharu memainkan peranan yang sangat penting dalam mengoptimumkan kecekapan dan pengembangan tenaga. Motor elektrik, transmisi dan elektronik kuasa kini disusun bersama dalam satu tempat.

Unit sistem pemacu baru itu menghasilkan output maksimum 210 kW / 286 hp dan tork puncak 400 Nm (295 lb-ft) yang disokong pada putaran tinggi, tidak seperti motor elektrik lain.

BMW iX3 boleh memecut dari 0 hingga 100kmsj dalam 6.8 saat, menjadikannya setara dengan kekuatan konvensional BMW X3 xDrive30i. Kelajuan tertinggi terhad secara elektronik hingga 180kmsj (112 mph).

Bateri voltan tinggi eDrive BMW generasi kelima dengan teknologi sel bateri terkini dan kandungan tenaga kasar 80kWh membolehkan jarak operasi sehingga 460km dalam kitaran ujian WLTP yang sah (sehingga 520 kilometer [323 batu] dalam kitaran ujian NEDC).

Kecekapan optimum tingkat keupayaan jarak jauh

Kecekapan motor elektriknya yang luar biasa dan kapasiti pengecasannya yang tinggi memberikan BMW iX3 keupayaan perjalanan jarak jauh yang luar biasa.

Konsep penyimpanan tenaga yang dioptimumkan kini membolehkan kapasiti pengisian kenderaan sehingga 150kW di stesen pengecasan pantas DC; mengecas daripada 0 hingga 80 peratus kapasiti bateri voltan tinggi mengambil masa 34 minit, cas 10 minit menambah jarak 100km.

Pemulihan (Recuperation) adaptif juga meningkatkan kecekapan dan keselesaan pemanduan dalam perjalanan.

Tahap pemulihan dapat diselaraskan melalui tiga peringkat. Pemulihan adaptif meningkatkan keselesaan dan kecekapan pemanduan dengan menyesuaikan Brake Energy Regeneration dan fungsi pelayaran dengan keadaan pemanduan yang ada.

Pemindahan kuasa ke roda belakang memberikan pengalaman pemanduan BMW yang klasik.

Kombinasi penggunaan tenaga elektrik rendah dan kapasiti pengecasan tinggi yang tiada tandingannya membolehkan perjalanan jarak jauh dengan kelajuan purata yang tinggi.

Manakala suspensi adaptif (dipasang sebagai standard) mengoptimumkan respons dan keselesaan.

Ciri-ciri lain yang menakjubkan

Antara ciri-ciri lain yang ditekankan yang terdapat di dalam BMW iX3 ialah debut BMW IconicSounds Electric, yang menyediakan maklum balas akustik untuk memperkaya pengalaman pemanduan elektrik dan menambahkan kedalaman emosi tambahan untuk pengalaman memandu.

Suara pemanduan yang kuat juga terdapat di dalam kereta dengan barisan peralatan ‘Impressive’.

Selain itu, komposisi semasa memulakan dan menyahaktifkan sistem pemacu elektrik dikembangkan dengan hasil kerjasama komposer pemenang Anugerah Hans Zimmer.

Spesifikasi/ciri-ciri standard yang luas (Inspiring) merangkumi cat-cat logam, lampu depan LED, kawalan iklim automatik tiga zon dengan pra-pemanasan dan pra-penyejukan, operasi pintu belakang automatik, sunroof kaca panoramik, Driving Assistant Professional dan pencahayaan ambien.

Manakala barisan peralatan pilihan ‘Impressive’ juga mengetengahkan roda aloi ringan 20 inci, kaca akustik, tempat duduk sprot, trim kulit Vernasca, Paparan BMW Head-Up, Parking Assistant Plus dan sistem suara Harman Kardon Surround Sound.