BNM kurangkan kadar dasar, trafik laluan utama Asia lumpuh

KUALA LUMPUR, 3 MAC – Bank Negara Malaysia (BNM) mengurangkan kadar dasar utama semalaman sebanyak 0.25 peratus kepada 2.5 peratus hari ini, berikutan dengan keadaan ekonomi yang semakin teruk akibat penularan wabak COVID-19 di negara-negara yang semakin meningkat.

BNM berkata ia menjangkakan pertumbuhan ekonomi akan terjejas pada suku ini apabila perbelanjaan pelancongan dan pengguna terjejas akibat permintaan yang lemah.

“Pakej rangsangan ekonomi 2020 juga akan memberikan sokongan kepada aktiviti ekonomi,” kata bank pusat dalam satu kenyataan, merujuk kepada pembiayaan 3.3 bilion ringgit (AS$780 juta), antara langkah-langkah lain yang diumumkan minggu lepas untuk membantu menyokong pengusaha kecil dan sederhana serta menggalakkan pelaburan.

Keputusan bank pusat itu tidak dijangka sama sekali. Ia mengikuti langkah yang sama oleh China dan Australia. Ekonomi Malaysia berkembang pada kadar 4.3 peratus pada 2019 tetapi menjadi perlahan dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan bank pusat mungkin perlu mengambil tindakan selanjutnya dalam beberapa bulan akan datang, kata Alex Holmes dari Ekonomi Modal.

Pemotongan kadar datang pada masa yang tidak menentu bagi Malaysia, selepas bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad meletak jawatan dan kemudian berusaha kembali berkuasa selepas beberapa hari ketegangan politik.

Sementara itu, Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) kini dalam proses menghubungi pihak pengawal selia penerbangan di serata dunia bagi menggesa supaya pelaksanaan peraturan peruntukan slot di lapangan terbang semasa dan musim 2020 digantung serta-merta susulan impak penularan COVID-19. Kira-kira 43 peratus daripada keseluruhan penumpang berlepas menerusi lebih daripada 200 slot yang diselaraskan di peringkat lapangan terbang di seluruh dunia.

Pada masa ini, peraturan slot itu menetapkan bahawa satu-satu syarikat penerbangan itu perlu mengoperasikan kira-kira 80 peratus peruntukan itu di bawah keadaan biasa dan kegagalan mematuhi syarat tersebut boleh menyebabkannya kehilangan hak terhadap slot itu pada musim berikutnya. – AP/Bernama

BNM mengurangkan kadar dasar utama semalaman sebanyak 0.25 peratus kepada 2.5 peratus berikutan dengan keadaan ekonomi yang semakin teruk akibat penularan wabak COVID-19. – AP