Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Boeing utamakan pensijilan pesawat

  CHARLESTON, 1 JUN – Boeing akan memberi tumpuan kepada kejayaan melengkapkan pensijilan pesawat, mengukuhkan rantaian bekalan dan meningkatkan teknologi dalam pembangunan sebelum melancarkan model pesawat baharu, kata Ketua Eksekutif, Dave Calhoun.

  “Awda perlu bersabar, awda perlu mengatur segala persiapan dengan baik,” kata Calhoun pada taklimat di kilang Boeing Charleston, Carolina Selatan yang dianjurkan pada Selasa dan kelmarin menjelang Pameran Udara Paris pada akhir Jun.

  Usaha teknologi terkemuka gergasi penerbangan yang sedang dibangunkan termasuk penggunaan lebih banyak bahan komposit dan sistem autonomi.

  “Terdapat banyak penyelidikan yang sedang dilakukan, banyak ujian tetap, jadi jika kami memutuskan untuk menyertakannya, ia cukup matang untuk melakukannya,” katanya.

  Boeing kini mempunyai tiga pesawat komersial pada pelbagai peringkat proses pensijilan. Ini termasuk versi terpendek 737 MAX yang paling laris, 737-7, serta yang terpanjang dalam 737-10.

  Pesawat ketiga yang sedang melalui proses kawal selia AS ialah 777X yang boleh terbang jarak jauh. – AFP

  Pekerja Boeing memasang 787 di dalam bangunan perhimpunan utama mereka di North Charleston, S.C., 30 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...