Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Bom tepi jalan ragut tiga jiwa

  QUETTA, 19 NOV – Satu bom di tepi jalan meletup di wilayah Baluchistan barat daya Pakistan, membunuh tiga orang, kata polis.

  Pegawai polis Mohammad Rahim berkata bom itu diletakkan di atas jalan di kawasan Balgatar di daerah Kech dan diletupkan dari jauh. Tiga lelaki, dua daripadanya adalah adik-beradik, terbunuh ketika dalam perjalanan ke majlis keluarga dan sebuah kereta milik persendirian musnah, katanya.

  Tiada kumpulan segera mengaku bertanggungjawab atas letupan itu tetapi ia disyak dilakukan oleh nasionalis Baluch yang bertukar menjadi kumpulan pemisah yang telah terlibat dalam pemberontakan peringkat rendah selama lebih dua dekad di wilayah yang kaya dengan gas dan mineral itu. Kumpulan itu telah menyeru kemerdekaan daripada kerajaan pusat di Islamabad.

  Daerah Kech dan kawasan sekitarnya telah mengalami keganasan selama bertahun-tahun.

  Kumpulan pemberontak telah mengaku bertanggungjawab atas serangan ke atas pasukan keselamatan dan sasaran orang awam dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

  Tentera Islam dan kumpulan pelampau Sunni yang diharamkan juga beroperasi di wilayah itu.

  Hari ini juga polis di daerah Rajanpur di wilayah Punjab barat daya menahan empat militan dalam satu serbuan.

  Dost Muhammad, ketua polis di Rajanpur, berkata pegawai merampas bahan letupan dan senjata dari tempat persembunyian tentera. Beliau tidak menyatakan milik kumpulan tentera yang mana tetapi berkata anasir anti-negara dari Baluchistan sering menyelinap masuk ke kawasan sempadan daerahnya. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...