Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Bomba selamatkan wanita terperangkap di kandang lembu

  SEREMBAN, 14 NOV – Pasukan bomba membantu menyelamatkan seorang wanita yang terperangkap di kandang lembu ternakannya akibat banjir di Kampung Air Kuning, Jalan Linggi, Rantau, petang tadi.

  Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rantau, Mohd Syazwan Saidy berkata pihaknya menerima panggilan daripada anak lelaki wanita itu, R.Sehtu Raj memaklumkan ibunya, G.Santhi, 58, terperangkap di dalam pondok di kawasan kandang dengan keadaan banjir setinggi kira-kira lima meter.

  “Tiba di lokasi, pasukan bomba mendapati wanita itu sedang berdiri di atas kerusi di dalam pondok sambil memeluk tiang. Anak wanita itu turut memaklumkan menjadi rutin setiap petang, ibunya ke kandang berkenaan bagi kerja pembersihan.

  “Hujan lebat sejak 1.30 tengah hari tadi menyebabkan air sungai berdekatan naik mendadak. Wanita itu sempat menghubungi anak lelakinya untuk mendapatkan bantuan,” katanya dalam satu kenyataan.

  Beliau berkata terdapat lapan lembu di kandang itu dan kesemua haiwan ternakan itu selamat.

  Menurut Mohd Syazwan pasukan bomba yang terdiri daripada lapan anggota dan lima anggota polis menggunakan laluan alternatif untuk ke kandang itu dengan bantuan penduduk setempat akibat jambatan runtuh.

  Operasi menyelamat katanya, ditamatkan kira-kira 5:30 petang. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...