Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Boris Johnson ‘bingung’ tentang sains, kata pihak siasatan COVID

  LONDON, 21 NOV – Bekas perdana menteri Britain, Boris Johnson, bergelut untuk memahami kebanyakan sains semasa pandemik COVID, kata ketua penasihat saintifiknya, kelmarin.

  Dalam keterangan yang dinanti-nantikan mengenai siasatan awam negara itu mengenai pandemik COVID, Patrick Vallance berkata beliau dan orang lain menghadapi masalah berulang kali untuk mendapatkan Johnson memahami sains dan beliau mengubah fikirannya beberapa kali.

  “Saya rasa saya betul mengatakan bahawa perdana menteri meninggalkan sains pada usia 15 tahun,” katanya. “Saya fikir beliau akan menjadi orang pertama yang mengakui ia bukan kemahirannya dan bahawa beliau bergelut dengan konsep dan kami perlu mengulanginya, selalunya.”

  Petikan daripada diari Vallace yang kebanyakannya kontemporari pada masa itu telah disampaikan kepada siasatan. Di dalamnya, beliau menulis bahawa Johnson sering ‘terbingung’ oleh graf dan data dan melihatnya “memusingkan statistik adalah mengerikan.”

  Semasa pandemik, Vallance adalah kehadiran yang sangat ketara di United Kingdom (UK). Beliau dan ketua pegawai perubatan, Chris Whitty, kerap mengapit Johnson pada taklimat akhbar harian COVID yang diberikan dari pejabat perdana menteri di Downing Street.

  Vallance, yang berundur daripada peranannya sebagai ketua penasihat saintifik kerajaan Britain awal tahun ini, berkata perjuangan Johnson tidak unik dan ramai pemimpin menghadapi masalah dalam memahami bukti dan nasihat saintifik, terutamanya pada peringkat pertama wabak itu pada awal tahun 2020.

  Beliau mengimbas kembali pertemuan penasihat saintifik Eropah di mana seorang pemimpin negara dikatakan mempunyai masalah dengan lengkung eksponen dan “panggilan telefon itu menjadi ketawa, kerana ia adalah benar di setiap negara.”

  Johnson dimasukkan ke hospital dengan virus itu pada April 2020 kurang daripada dua minggu selepas beliau meletakkan negara itu dalam perintah berkurung buat kali pertama. Vallance mengakui perdana menteri itu ‘tidak dapat menumpukan perhatian’ pada perkara-perkara apabila beliau benar-benar tidak sihat tetapi selepas pemulihannya, “tidak ada perubahan yang jelas antara beliau dan bagaimana beliau sebelum ini.” – AP

  Boris Johnson (tengah), Ketua Pegawai Perubatan untuk England, Chris Whitty (kiri), dan Ketua Penasihat Saintifik, Patrick Vallance (kanan) ketika mengadakan sidang akhbar di Downing Street mengenai pelan tindakan COVID kerajaan di London, pada 3 Mac 2020. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...