Bot elektrik berteknologi baharu semakin diminati

MONTREAL – Industri automotif terus maju dengan tenaga elektrik ketika lebih banyak pengeluar yang menyertai perlumbaan menciptanya setiap hari.

Industri bot semakin jauh ke belakang, terhalang oleh enjin kuasa rendah dan bateri yang membawa hampir separuh kapal.

Ia dalam proses perubahan, didorong oleh teknologi baharu, bot elektrik kini lebih cepat, mempunyai bateri yang lebih kecil dengan perjalanan jarak yang lebih lama dan masih tidak mengeluarkan pelepasan karbon.

“Bot elektrik dulunya bagus untuk pelayaran makan angin,” kata Alex Mongeon, CEO Vision Marine Technologies yang berpangkalan di Montreal. “Sekarang ia mempunyai lebih banyak kekuatan dan bertahan lebih lama.”

Vision Marine telah membantu mencipta bot elektrik yang lebih berkuasa. Syarikat lain yang turut menyertai persaingan dalam pembinaan bot eletrik termasuklah pembuat kapal mewah Sweden, X Shore and Arc, yang dibangunkan oleh bekas pekerja SpaceX.

Seorang pelumba bot dan juruelektrik, Mongeon dan Vision Marine mula berusaha pada tahun 2015 untuk membangunkan motor bot elektrik yang lebih berkuasa tinggi namun masih cekap tenaga.

Bot elektrik kini lebih cepat, mempunyai bateri yang lebih kecil dengan perjalanan jarak yang lebih lama dan masih tidak mengeluarkan pelepasan karbon. – AFP

Bot elektrik dilengkapi dengan 180 kuasa kuda dan boleh mencapai kelajuan 96.5 kmsj, yang pertama
This photo provided by Jeff Helmkamp/LakeExpo shows Vision Marine Technologies’ Vision Marine Bruce 22 boat with one of their E-Motion motors. The electric boat is capable of reaching speeds of 49 mph. (Jeff Helmkamp/LakeExpo via AP)

Mereka mencipta E-Motion 180, mesin bot elektrik pertama yang menggunakan bateri litium.

Bot elektrik itu dilengkapi dengan enjin 180 kuasa kuda dan boleh mencapai kelajuan 96.5 km sejam (kmsj), yang pertama dalam bot elektrik.

E-motion 180, yang harganya sekitar AS$5,000 lebih tinggi daripada enjin standard, dapat digunakan dengan kapal mana pun yang menggunakan enjin 180 kuasa kuda, biasanya bot antara 18 hingga 26 kaki besar.

Enjin dapat dicas sepenuhnya semalaman dan apa yang diperlukan adalah soket 220 volt – versi plug and play. Penyelenggaraan jauh lebih murah daripada mesin ICE kerana terdapat tidak banyak bahagian yang bergerak. Enjin elektrik tidak bising, tidak berbau dan tidak berasap, jadi tidak ada lagi yang saling menjerit ketika menaiki kapal atau meninggalkan lapisan asap.

Penjualan E-Motion 180 bermula pada bulan Mei lalu dengan penghantarannya dijangka akhir tahun ini.

“Ia sangat hebat kerana tidak ada yang menggunakan kuasa kuda yang setanding ini,” kata Randy Truesdale, ketua pegawai operasi SBX Marine, sebuah syarikat pembuat kapal yang berpusat di Florida.

“Anda melihat beberapa motor elektrik, mungkin ada yang mengatakannya, anda tahu, 50 hingga 70 kuasa kuda setara, tetapi tidak ada yang melakukan apa yang kita lakukan dengan 180 yang baharu.”

Bot elektrik telah diminati oleh selebriti seperti Drake, Robert De Niro dan Greta Thunberg, menurut Vision Marine.

Ramai pengusaha pelancongan telah beralih kepada kapal elektrik begitu juga dengan majlis perbandaran yang sering menyewanya untuk kegunaan sebagai teksi air.

Banyak kawasan perairan telah ditetapkan sebagai kawasan perlindungan laut, 26 peratus di Amerika Syarikat, menurut Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Nasional yang telah melarang enjin kapal. Namun banyak yang membenarkan kapal elektrik kerana lebih bersih dan tidak mengeluarkan bunyi.

“Satu-satunya suara yang akan anda dengar adalah air yang memukul kapal dan orang-orang yang seronok menaikinya,” kata Mongeon.

Dan semakin banyak orang telah bersenang-senang di kawasan perairan semasa wabak COVID-19.

Menurut Persatuan Pembuatan Kapal Laut Nasional, penjualan kapal kuasa tinggi meningkat 12 peratus pada tahun 2020 dengan lebih daripada 310,000 penjualan baharu, jumlah tertinggi sejak sebelum kemelesetan tahun 2008.

Syarikat penyewaan bot juga telah meningkat, termasuk pertumbuhan 700 peratus tahun-ketahun untuk GetMyBoat, syarikat penyewaan kapal terbesar di dunia.

“Bagi penyewaan, ia menjadi sangat popular kerana orang yang suka melakukan aktiviti luar tidak semestinya mampu membeli kapal,” kata Truesdale.

Era baharu kapal elektrik, dengan kekuatan tambahan dan kesan persekitaran yang terhad, menjadikannya lebih menyeronokkan. – AP