Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Bot karam, lima lelaki warga Indonesia selamat

-

BATU PAHAT, 2 JAN – Seramai lima lelaki warganegara Indonesia diselamatkan tengah hari ini selepas bot kayu dinaiki mereka menuju ke Batam, Indonesia, karam di perairan Batu Pahat, awal pagi tadi.

Pengarah Maritim Negeri Johor Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata kelima-lima mereka yang berusia lingkungan 24 hingga 44 tahun ditemukan dalam sebuah rakit keselamatan di kedudukan 11.4 batu nautika barat daya Tanjung Segenting, dekat sini, kira-kira 12.35 tengah hari tadi.

Beliau berkata pihaknya menerima maklumat awal mengenai mangsa daripada sebuah kapal kargo yang sedang melalui Selat Melaka.

“Setibanya di lokasi, kesemua mangsa telah diselamatkan oleh bot nelayan tempatan yang berada berhampiran kawasan kejadian. Kesemua mereka juga dalam keadaan selamat,” katanya dalam kenyataan.

Menurut Nurul Hizam, kesemua lelaki itu merupakan penjual besi buruk dan sedang membawa besi buruk dari Pulau Nipah, Indonesia ke Batam, sebelum bot kayu mereka bocor dan karam.

Katanya, rakit keselamatan diberikan kepada mereka oleh sebuah kapal dagang sebagai bantuan awal kecemasan ketika melalui kawasan tersebut. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -