Bottas juara F1 GP Austria

SPIELBERG, AUSTRIA, 6 JULAI – Valtteri Bottas tetap dalam keadaan tenang meskipun perlumbaan dalam normal baharu semalam menuntut kemenangan untuk Mercedes ketika Formula Satu (F1) kembali semula dengan keterujaan musim 2020 yang cukup dramatik dan penuh dengan insiden di Grand Prix Austria, selepas penangguhan virus.

Tujuh bulan selepas perlumbaan terakhir bagi musim 2019, pemandu dari Finland, yang telah bermula dari posisi ke-12, mendahului perlumbaan dari awal hingga akhir untuk mengatasi juara enam kali rakan sepasukannya, Lewis Hamilton.

Walau bagaimanapun, warga Britain itu diberi hukuman lima saat semasa perlumbaan dan diturunkan ke tangga keempat di belakang Charles Leclerc, yang membawa Ferrari ke tempat ke-dua dan pemandu Britain, Lando Norris yang meraih tempat di podium untuk McLaren.

Hamilton, yang dikenakan penalti semasa pra-perlumbaan yang menjatuhkannya dari tempat kedua hingga kelima, telah bertembung dengan pemandu Red Bull, Alex Albon pada pusingan akhir, memaksanya keluar dari trek perlumbaan.”

“Pasti ada sedikit tekanan pada saya di sana,” kata Bottas, bercakap dengan memakai penutup mulut dan hidung.

Leclerc mengakui keputusan itu mengejutkan setelah prestasi Ferrari yang suram dalam latihan dan kelayakan. “Saya tidak menjangkakan ini, ia adalah kejutan besar, tetapi bagus. Kami melakukan segalanya dengan sempurna untuk menduduki tempat kedua.”

Pierre Gasly berada di tempat keenam untuk Alpha Tauri dan Esteban Ocon di tempat kelapan setelah kembali berlumba bersama Renault di hadapan Antonio Giovinazzi dari Alfa Romeo dan Sebastian Vettel, juara empat kali pada musim terakhirnya di Ferrari menduduki tempat ke-10.

Sebelum perlumbaan bermula, terdapat drama apabila enam daripada 20 pemandu memilih untuk tidak berlutut untuk memerangi perkauman.

Hamilton mengenakan baju ‘Black Lives Matter’, sementara pemandu lain semuanya berbaris dengan memakai pakaian hitam bertuliskan ‘End Racism’. – AFP

Pemandu Mercedes, Valtteri Bottas meraikan bersama piala di podium selepas perlumbaan Grand Prix F1 Austria semalam di Spielberg, Austria. – AFP