Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Brazil, Argentina sasar kelayakan Piala Dunia

-

MONTEVIDEO, 10 NOV – Brazil menerima kunjungan Colombia di Sao Paulo esok dan mengetahui mencatat kemenangan akan menjamin kedudukan mereka ke Qatar dengan baki enam perlawanan kelayakan Piala Dunia selepas rekod hampir sempurna setakat ini.

Malah keputusan seri untuk Selecao sudah mencukupi jika Uruguay tewas di gelanggang sendiri kepada Argentina pada Jumaat dan media Brazil telah melaporkan bahawa jurulatih, Tite sudah merancang untuk ke Piala Arab di Qatar bulan depan untuk melihat tempat dan kemudahan Piala Dunia.

Secara umum, bagaimanapun, Tite melakukan dengan terlalu awal dengan kunjungan untuk bertemu pesaing utama Argentina di San Juan minggu depan.

“Kami mempunyai dua perlawanan penting menentang dua pasukan yang, bagi saya, adalah tahap tertinggi,” kata Tite.

“Persembahan yang baik dan keputusan yang baik menentang Colombia akan memberikan kami persiapan yang baik untuk Argentina.”

Pasukan bola sepak, Brazil ketika sesi bergambar sebelum perlawanan kelayakan menentang Uruguay untuk Piala Dunia Qatar 2022. – AFP

Tite memberi kekejutan dengan memanggil semula pemain Barcelona, Philippe Coutinho ke dalam pasukannya selepas lebih setahun, sebahagian besarnya disebabkan oleh kecederaan lutut selama sembilan bulan yang memerlukan tiga pembedahan.

“Rasanya seperti kali pertama, itulah yang saya lihat setiap kali saya berada dalam pasukan. Ia satu penghormatan untuk memakai jersi ini,” kata Coutinho, yang menghadapi kesukaran untuk mendapatkan masa bermain musim ini di kelabnya.

Brazil telah mendominasi kumpulan tunggal kelayakan Piala Dunia CONMEBOL, memenangi 10 daripada 11 perlawanan mereka dan menjaringkan 26 gol.

Satu-satunya kekecewaan mereka ialah seri 0-0 di gelanggang lawan dengan Colombia bulan lalu yang menamatkan rentetan kemenangan sembilan perlawanan.

Satu lagi perlawanan sengit dijangka sengit menentang pasukan yang mencatatkan keputusan seri tanpa jaringan tiga kali berturut-turut. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -