Brexit dorong perniagaan asing ke Belanda

THE HAGUE, BELANDA, 19 FEB – Ketidakpastian berterusan mengenai kesan Brexit mendorong peningkatan jumlah syarikat asing untuk menubuhkan pejabat di Belanda, menurut kerajaan Belanda.

Sejak referendum 2016 mengenai Britain meninggalkan Kesatuan Eropah, 140 perniagaan telah menubuhkan syarikat di Belanda, dengan 78 operasi beralih ke sana pada tahun lepas, menurut Agensi Pelaburan Asing Belanda.

Agensi itu berkata dalam satu kenyataan bahawa ketidakpastian perniagaan semakin meningkat meskipun Britain keluar dari EU kerana soalan yang tidak terjawab mengenai hubungan dagangan masa depan negara dengan blok itu.

London dan Brussels sampai akhir tahun bersetuju pakatan dalam hubungan pasca perpisahan mereka.

Agensi itu berkata ia sedang berbincang dengan kira-kira 425 syarikat yang mempertimbangkan untuk bergerak atau berkembang ke Belanda kerana Brexit.

Syarikat-syarikat ini berasal dari Britain, tetapi juga termasuk perniagaan dari Amerika dan Asia yang mengkaji semula struktur operasi Eropah mereka selepas Brexit.

“Bagi perniagaan ini, 2020 akan menjadi tahun penting,” kata Jeroen Nijland dari agensi pelaburan asing. Walaupun sesetengah perniagaan sedang menunggu untuk melihat bagaimana hubungan ekonomi UK-EU yang baharu ditelan,” semakin banyak syarikat memilih kepastian

dan kestabilan yang ditawarkan negara kita di pasaran Eropah,” kata Nijland. – AP