Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  BRI wujud kolaborasi dalam kalangan rakyat

  BEIJING, 20 NOV – Pembinaan landasan kereta api yang menghubungkan China, Laos dan Thailand mempunyai makna signifikan dalam usaha menggalakkan pertumbuhan ekonomi, menurut adinda Raja Thailand Puteri Maha Chakri Sirindhorn.

  “Jualan peniaga buah-buahan turut bertambah selepas pengoperasian landasan kereta api China-Laos.

  “Pembangunan landasan kereta api akan memacu pertumbuhan ekonomi manakala rakyat China boleh menikmati lebih banyak buah-buahan Thailand,” kata Puteri Sirindhorn dalam temu bual bersama Kumpulan Media China (CMG).

  Puteri Sirindhorn berpendapat pembinaan rel itu akan merancakkan lagi pertukaran ekonomi dan perdagangan serta aktiviti pelaburan antara Thiland dan China.

  Landasan kereta api China-Thailand akan bersambung dengan rel sedia ada termasuk rel China-Laos yang menghubungkan pelbagai tempat di China malah Eropah.

  Justeru, ia bukan sahaja membantu menggalakkan pertumbuhan ekonomi Thailand dan China bahkan dunia.

  Mengenai Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) yang genap 10 tahun dikemukakan, menurut Puteri Sirindhorn inisiatif itu mewujudkan kolaborasi antara rakyat negara-negara di dunia.

  “Menerusi inisiatif itu, lebih ramai warga China datang melabur di Thailand dan lebih ramai juga warga Thailand melabur di China. Selain aktiviti perdagangan dan pelaburan, ia juga mempermudah perjalanan dan pelancongan buat rakyat,” kata Puteri Sirindhorn. – Bernama

  Gambar fail kereta api laju China-Laos. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...