Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Britain mara ke final Piala Davis

  PARIS, 18 SEPT – Pasangan beregu Britain, Dan Evans dan Neal Skupski mengatasi saingan yang sengit dengan Perancis untuk merangkul salah satu daripada lapan tempat ke pusingan akhir Piala Davis, kelmarin.

  Gandingan Britain itu bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pasangan Perancis, Nicolas Mahut dan Edouard Roger-Vasselin 1-6, 7-6 (7-4), 7-6 (8-6) di hadapan 13,000 penyokong di Manchester.

  Dalam pertandingan selama hampir tiga jam, Perancis hampir merampas tempat dalam final dan akan melihat kembali pada kegagalan empat mata penamat dan beberapa kesilapan yang tidak disengajakan.

  Skupski, yang memenangi beregu lelaki Wimbledon bersama pemain Belanda, Wesley Koolhof tahun ini, berkata, “Saya tidak tahu bagaimana kami telah memenangi pertarungan itu, hanya dengan usaha semata-mata. “Usaha luar biasa daripada Dan untuk keluar dan memenangi perlawanan ini dengan saya.

  “Pada set pertama, ia tidak begitu baik. Kami bersatu semula, berehat dan bersaing seberapa baik mungkin. Selebihnya adalah sejarah dan kami akan ke Malaga,” tambahnya.

  Reaksi Dan Evans semasa perlawanan tenis peringkat kumpulan Piala Davis di Arena AO, Manchester, England pada 17 September. – AFP

  Britain menyertai Itali, Serbia, Kanada, Republik Czech, Belanda, Finland dan Australia dalam perlawanan akhir di Malaga pada bulan November.

  Dalam aksi pembukaan, Evans bangkit daripada ketinggalan satu set untuk menewaskan pemain remaja Perancis, Arthur Fils 3-6, 6-3, 6-4 dan memberikan pendahuluan 1-0 untuk Britain.

  Tetapi Cameron Norrie telah ditewaskan oleh Ugo Humbert, meninggalkan tahap perlawanan itu seri dengan segala-galanya bergantung kepada perlawanan penentuan yang tegang dalam acara beregu.

  Terdahulu, Itali menjadi pasukan ketujuh yang layak ke pusingan lapan terakhir dengan kemenangan perseorangan daripada pemain Matteo Arnaldi dan Lorenzo Sonego memberikan mereka pendahuluan 2-0 yang tidak dapat dinafikan menentang Sweden di Bologna. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...