Brunei catat 1 lagi kes import COVID-19

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Negara Brunei Darussalam mencatatkan satu kes baharu jangkitan COVID-19 dan ia membawa jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini kepada 175 orang.

Kes 175 ialah seorang lelaki berumur 50 tahun yang telah tiba di Brunei dari United Kingdom melalui Kuala Lumpur, Malaysia pada 8 Januari dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI874.

Lelaki berkenaan hanya mengalami sakit tekak pada 20 Januari sahaja dan pada masa ini, tidak mempunyai sebarang tanda-tanda jangkitan.

“Beliau sekarang sedang berada di Pusat Pengasingan Kebangsaan bagi pemantauan dan rawatan. Pengesanan kontak bagi kes tersebut mendapati beliau tidak mempunyai sebarang kontak terdekat memandangkan beliau telah dikuarantin sebaik sahaja tiba di negara ini.”

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar (gambar bawah) semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato menyatakan bahawa dengan kes baharu itu, terdapat tiga kes aktif yang sedang dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan di mana kesemuanya dalam keadaan yang baik.

Beliau turut menyatakan bahawa dengan pengesanan kes baharu itu juga, sebanyak 34 kes import telah disahkan sejak kes jangkitan tempatan terakhir dilaporkan pada 6 Mei 2020 di mana dengan ini, Negara Brunei Darussalam telah mencatatkan sebanyak 261 hari tanpa kes jangkitan tempatan COVID-19.

“Pada hari ini, seramai 551 orang sedang menjalani pengasingan diri mandatori di pusat-pusat pemantauan yang telah ditetapkan oleh kerajaan iaitu mereka yang baru tiba ke negara ini setelah melakukan perjalanan dari luar negara.”

Yang Berhormat Dato berkata, “Setakat ini, seramai 11,739 orang telah menamatkan pengasingan diri mandatori di kemudahan-kemudahan berkenaan.”

Manakala itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 385 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 88,913 ujian.

Yang Berhormat Dato seterusnya mengingatkan orang ramai untuk mengamalkan tanggungjawab sosial masing-masing semasa pandemik ini.

“Selain itu, orang ramai juga disarankan untuk sama-sama bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan penduduk Negara Brunei Darussalam dengan memastikan mereka tidak melanggar peraturan-peraturan yang telah dikeluarkan semasa pandemik COVID-19 ini, termasuk tidak menyeberangi sempadan ke negara jiran melalui jalan-jalan tikus ataupun jalan-jalan penyeludupan,” tambahnya.