Friday, March 24, 2023
26.3 C
Brunei

-

Brunei dalam persiapan menuju transformasi 5G

Oleh Syahmi Hassan

Unified National Networks (UNN) kini berada di tahap akhir untuk menyediakan infrastruktur bagi pelancaran rangkaian 5G di Brunei Darussalam tahun ini, yang mana ia adalah masa yang terbaik untuk mengemaskini pengguna tentang apa itu 5G dan apakah maknanya untuk semua orang.

Sejak tahun 2020 apabila UNN menyertai National 5G Taskforce dan mendedahkan kepada orang ramai kedudukannya tentang 5G, ia telah mewujudkan bukti konsep dalam sebilangan kecil lokasi di seluruh negara untuk mengkaji aplikasi peralatan pada rangkaian, keperluan pengguna dan bagaimana sambungan 5G boleh dilaksanakan di seluruh negara.

Kajian kes ini menyumbang kepada penubuhan projek pemodenan nasional UNN untuk mengembangkan Rangkaian Capaian Radio (RAN) dan menaik taraf rangkaian jalur lebarnya dalam menangani peningkatan trafik dan volum data dalam negara.

Sehingga kini, 90 peratus daripada stesen pangkalan di negara ini telah pun dimodenkan dan dilengkapkan dengan teknologi untuk memulakan perkhidmatan 5G.

Apa yang dimaksudkan dengan 5G? Daripada artikel UNN yang diterbitkan pada April 2022, memperincikan perbezaan antara rangkaian mudah alih generasi sebelumnya dan 5G, di mana generasi pertama (1G) menyampaikan suara analog, generasi kedua (2G) memperkenalkan suara digital, generasi ketiga (3G) membawa data mudah alih, dan generasi keempat (4G) memulakan era jalur lebar mudah alih.

Gambar memperincikan perbezaan antara rangkaian mudah alih generasi sebelumnya dan 5G. – Gambar serahan UNN

5G ialah teknologi rangkaian selular generasi kelima yang bertujuan untuk menyediakan jalur lebar yang besar dengan kapasiti rangkaian, kependaman ultra rendah, ketersediaan yang lebih baik dan lebih kebolehpercayaan.

Manakala 5G ialah teknologi rangkaian selular generasi kelima yang bertujuan menyediakan jalur lebar yang besar dengan kapasiti rangkaian, kependaman ultra rendah, ketersediaan yang lebih baik dan lebih kebolehpercayaan.

Kemudian, apakah maknanya untuk para pengguna? Rangkaian 5G menjanjikan peningkatan kelajuan yang ketara, yang diterjemahkan oleh ramai pengguna kepada perkhidmatan sel atau WiFi yang lebih pantas.

Sementara itu, ia dikatakan menyokong kelajuan muat turun sehingga 300 megabit sesaat (Mbps) berbanding 20 hingga 80 Mbps untuk 4G, kepraktisan 5G dijangka mempercepatkan transformasi digital negara dan rakyatnya daripada penjagaan kesihatan kepada pendidikan dan permainan serta banyak faedah lain yang akan mengubah cara kita menjalani kehidupan seharian.

Secara ringkasnya, rangkaian 5G jika berjaya disepadukan dalam projek transformasi digital, akan menyediakan interface yang bersatu dan lebih berkebolehan dengan kapasiti yang diperluaskan untuk membolehkan pengalaman pengguna generasi akan datang, memperkasakan model penggunaan baharu dan menyampaikan perkhidmatan baharu ini.

Terdapat beberapa perkara menarik yang boleh dijangkakan dilakukan oleh 5G untuk mengubah teknologi perniagaan dan pengguna.

Pengalaman yang mengasyikkan, 5G boleh memacu pengalaman Internet of Things (IoT) baharu yang mendalam dan mudah alih, bagi rumah, tempat kerja dan perjalanan. Kependaman rendah 5G boleh memanfaatkan pelbagai jenis peranti yang disambungkan seperti kereta pandu sendiri atau kemunculan kenderaan autonomi, contohnya, yang menggabungkan kecerdasan buatan dan IoT untuk membantu mengurangkan kemalangan disebabkan kende-raan mampu saling berhubung antara satu sama lain dan komunikasi secara berterusan.

Rangkaian 5G juga boleh mempengaruhi cara kita membuat pembelian. Pandemik semasa telah menyaksikan peningkatan dan pertumbuhan platform dalam talian seperti Instagram dan WhatsApp di Brunei Darussalam untuk memudahkan cara kita membeli makanan dan barangan keperluan.

Dengan 5G, IoT akan membolehkan peranti dan perkakas yang kita gunakan setiap hari untuk membuat pembayaran, contohnya, membayar bahan api dengan menekan butang di dalam kereta awda atau memesan barangan runcit hanya melalui peti sejuk awda.

Penjagaan kesihatan bertambah baik dan dipertingkatkan selain kependaman rendah dan kapasiti tinggi, potensi 5G juga datang daripada kebolehpercayaannya untuk mencipta kecekapan dan membawa produk dan perkhidmatan baharu kepada entiti penjagaan kesihatan, contohnya, penghantaran pantas fail pengimejan besar di mana sebaik sahaja pesakit meninggalkan bilik X-ray, filem itu sudah dalam perjalanan ke doktor.

UNN juga telah melihat bagaimana pandemik telah mendorong klinik-klinik di Brunei untuk menjalankan perundingan dalam talian. Dengan teknologi 5G, pasaran teleperubatan boleh menjangkakan untuk berkembang lebih jauh kerana rangkaian boleh menyokong video berkualiti tinggi masa nyata bagi mengendalikan janji temu teleperubatan dan pemantauan masa nyata.

Aspek lain yang boleh dimanfaatkan oleh penjagaan kesihatan termasuk menambah baik realiti terimbuh (AR) dan realiti maya (VR), meningkatkan keupayaan doktor untuk memberikan rawatan yang inovatif dan kurang invasif yang seterusnya mengurangkan kesakitan dan kebimbangan pesakit dengan menghasilkan kandungan yang menenangkan dan tidak mengganggu melalui pendayaan AR dan VR 5G.

Keupayaan baharu untuk pendidikan, pandemik di seluruh dunia telah memaksa pelajar dan guru untuk menggunakan platform seperti Zoom, Skype dan MS Teams untuk menjalankan pengajian dan kuliah mereka. Apabila melayari platform ini, terdapat kecenderungan untuk ketinggalan dan terputus dalam penyambungan, yang memberi kesan kepada penyampaian pendidikan mereka.

Dengan 5G, platform persidangan video ini dijangka bertambah baik dalam kualiti dan kebolehpercayaan di seluruh dunia manakala kemahiran seperti kerja makmal atau pengalaman praktikal boleh disepadukan ke dalam AR dan VR untuk pengalaman bilik darjah yang mengasyikkan.

Revolusi persekitaran pendidikan boleh meningkatkan fleksibiliti pelajar dan profesional ke laluan penglibatan yang lebih baharu, bukan sahaja cara menggunakan teknologi termaju ini tetapi juga cara membangun dan mencipta dengan mereka.

Kewujudan 5G memberikan peluang besar untuk idea inovatif, produk baharu dan perkhidmatan. Banyak aplikasi berguna sedang dibangunkan, diuji dan dilaksanakan di seluruh dunia untuk UNN rujuk dan pakai bagi memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada mereka.

Menurut edisi indeks inovasi global Pertubuhan Harta Intelek Sedunia (WIPO) 2020, Brunei berada di kedudukan ke-71 daripada 131 negara pada kedudukan indeks keseluruhan sambil mencapai tempat ke-59 dalam teras khusus infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Dengan semua pemodenan dan pelaburan yang dijalankan oleh UNN kepada infrastruktur negara dalam tempoh dua hingga tiga tahun yang lalu, kedudukan ICT meningkat kepada 46 pada 2021.

Brunei boleh berada pada kedudukan lebih tinggi apabila teknologi rangkaian 5G dilancarkan tahun ini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -