Brunei Salebration Dis 2019 hingga Jan 2020

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OKTBrunei Salebration bakal kembali lagi yang akan berlangsung selama 62 hari dari Disember 2019 hingga Januari 2020.

Sehubungan itu, Jabatan Perancangan dan Kemajuan Ekonomi (JPKE), Kementerian Kewangan dan Ekonomi meng-alu-alukan penyertaan para peniaga runcit dari pelbagai sektor untuk sama-sama mengambil bahagian dalam usaha kerajaan mempromosi ‘berbelanja di Brunei’ bagi meningkatkan penggunaan domestik dan aktiviti perekonomian.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JPKE, hari ini, Brunei Salebration juga menjadi salah satu acara utama yang akan diadakan bagi menyokong pengiktirafan Bandar Seri Begawan sebagai Ibu Negara Ketamadunan Islam di Rantau Asia bagi 2019 dan acara Brunei Salebration juga bertepatan dengan berlangsungnya Festival Disember Brunei.

Bagi menggalakkan lebih ramai penyertaan pada tahun ini, JPKE telah memberikan lebih fleksibiliti dengan meniadakan syarat potongan diskaun minima ke atas barangan atau perkhidmatan yang dijual.

Para peserta juga akan dipaparkan dalam aplikasi mudah alih PenggunaBijak (bagi iOS dan Android) bagi tujuan publisiti khusus kepada para pembeli.

JPKE turut mengingatkan para peniaga untuk mempamerkan harga barangan dan diskaun dengan jelas bagi memastikan ketelusan harga serta membolehkan para pengguna membuat pilihan semasa pembelian.

Selaras dengan Peraturan-peraturan Jualan Murah, Notis-notis Jualan yang dikeluarkan oleh JPKE hendaklah dipaparkan dengan terang dan jelas di setiap premis perniagaan masing-masing.

Para peniaga yang berhasrat untuk menyertai acara Brunei Salebration 2019 bolehlah menghadapkan borang makluman jualan bermula hari ini sehingga 19 November 2019.
Borang tersebut boleh dimuat turun menerusi laman sesawang www.depd.gov.bn/cad dan borang yang lengkap boleh dikembalikan melalui e-mel [email protected] atau terus ke kaunter Jabatan Persaingan dan Hal Ehwal Pengguna JPKE di Bilik 3.06, Tingkat 3, West Wing, Blok 2A, Jalan Ong Sum Ping.