Brunson peroleh 41 mata tertinggi bantu Mavs tewaskan Jazz

DALLAS, 19 APRIL – Jalen Brunson menjaringkan 41 mata tertinggi dalam kariernya, Maxi Kleber memperoleh 25 dengan lapan daripada rekod playoff Dallas iaitu 22 jaringan tiga mata dan Mavericks, tanpa pemain superstar, Luka Doncic, menyamakan siri pusingan pertama mereka dengan kemenangan 110-104 ke atas Utah Jazz dalam Game 2 pada malam kelmarin.

Mavericks, berada dalam bahaya setelah tewas dua perlawanan pertama selepas memulakan playoff dengan kelebihan gelanggang di tempat sendiri buat kali pertama sejak gelaran NBA mereka pada 11 tahun lalu, mengatasi defisit 10 mata selepas separuh masa pertama.

Kleber, yang hanya membuat 19 peratus daripada percubaan three-point sejak ketiadaan pemain All-Star, adalah lapan daripada 11 percubaan dari luar lingkungan apabila Mavs sangat memerlukannya.

Jaringan tiga mata dengan 4:21 meletakkan Dallas mendahului untuk kekal pada kedudukan 99-98, dan dia kemudian menambah lagi mata pada jaringan seterusnya.

Perlawanan ketiga akan berlangsung pada malam Khamis nanti di Utah, di mana Dallas telah tewas 11 perlawanan terakhirnya.

Aksi pertahanan Jordan Clarkson (kiri) menghalang percubaan Jalen Brunson pada separuh masa kedua Game 2 dalam perlawanan NBA pusingan pertama playoff, Dallas. – AP

Brunson, pemain pengawal barisan yang memulakan perlawanan tanpa Doncic, menjadi pemain Dallas kelima yang menjaringkan 40 mata dalam perlawanan playoff.

Doncic adalah salah seorang daripada empat pemain sebelum ini yang berjaya melakukan itu.

Donovan Mitchell memperoleh 34 mata untuk Utah, manakala Bojan Bogdanovic memperoleh 25 mata dan Jordan Clarkson menjaringkan 21 mata. Rudy Gobert pula memperoleh lapan mata dan 17 rebound.

Jaringan tiga mata oleh Clarkson telah meletakkan Jazz mendahului 60-50 pada awal suku ketiga perlawanan, dan satu-satunya masa Dallas mendahului pada suku tersebut adalah apabila Kleber menjaringkan three-point ketika berbaki dua minit untuk mendahului 74-73.

Walau bagaimanapun, Bogdanovic kemudiannya melakukan jaringan tiga mata, dan Jazz telah mendahului 81-74 pada penghujung suku ketiga selepas Mitchell berjaya menjaringkan mata. – AP