Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Buah-buahan sitrus serlahkan keistimewaan masakan

Oleh Katie Workman

Buah-buahan sitrus merupakan bahan penting dalam diet harian saya setiap tahun, tetapi saya lebih menghargai buah-buahan ini pada musim sejuk.

Ini kerana buah-buahan yang lain susah didapatkan ketika musim sejuk, yang merupakan musim puncak bagi buah-buahan sitrus. Selain itu, ketika banyak masakan kita yang berat mengandungi rasa yang lebih kuat, ketika itulah saya rasa buah-buahan sitrus memiliki peluang untuk tampil lebih baik sebagai penyeimbang rasa masakan atau makanan.

Buah-buahan sitrus adalah genus tumbuhan renek berbunga termasuk limau, limau kasturi, oren dan limau gedang. Terdapat puluhan variasi buah-buahan ini mengikut jenis masing-masing. Buah-buahan sitrus ditanam di iklim yang hangat dan Amerika Syarikat banyak menghasilkan limau dan jambu biji dari Florida, lemon dari California dan limau kasturi dari Mexico.

Buah-buahan sitrus sering didapati manis dan masam disebabkan oleh kombinasi semula jadi gula dan asid sitrik. Ia dapat menambah rasa halus atau kuat pada banyak masakan masin dan manis. Awda boleh memasukkan buah-buahan sitrus dalam minuman, cuka, sos, perapan daging, salad, makanan laut, pasta, sayur-sayuran, dan pelbagai jenis hidangan pencuci mulut dan produk bakar.

Hanya dengan jumlah yang sedikit sahaja dapat memberikan rasa yang tersendiri pada hidangan seperti taburan kulit citrus pada ayam masak marsala.

Kek yang dihasilkan daripada bahan limau dengan perahan jus yang dimasukkan ke dalam masakan. – AP
Foto ini menunjukkan pelbagai jenis buah sitrus, termasuk lemon, limau dan limau merah. – AP

Zest dan jus adalah dua cara utama untuk menambahkan sitrus ke dalam masakan. Zest adalah kulit luar yang berwarna cerah dari buah tersebut. Zest memberikan rasa sitrus yang tidak dapat digantikan oleh rasa lain. Meskipun tidak terlalu masam, zest dapat memberikan sedikit kepahitan yang menyenangkan.

Jus sitrus memiliki tingkat asam yang berbeza-beza. Sedikit asam dapat menambah cita rasa pada banyak hidangan dan memberikan kesan yang seimbang. Asam membantu hidangan yang kaya terasa lebih berseri dan menambah kecerahan secara umum.

Menggunakan jus pada filet ikan atau sayuran yang dipanggang boleh menjadikan hidangan lebih istimewa.

Semua buah sitrus harus kenyal dan berwarna cerah. Adalah bijak untuk selalu membersihkan dan mengeringkan buah sebelum digunakan untuk membuang lapisan berlilin yang sering diaplikasikan untuk memelihara buah ketika di dalam pengangkutan.

Ini sangat penting jika menggunakan kulit dalam resipi apa pun. Jika awda ingin memasak dengan zest sitrus, biarlah buah itu utuh dan gunakan pemarut sayur atau parutan halus.

Pastikan hanya menggunakan bahagian warna kulit sahaja kerana lapisan putih di bawahnya biasanya pahit.

Jika resipi memerlukan jus sitrus, potong buah menjadi dua pada titik tengah terlebar.

Kemudian gunakan alat perah, pemarut jus atau alat ekstrak jus untuk mengekstrak jusnya. Jika tidak mempunyai salah satu alat tersebut, gunakan tangan untuk memerah atau dengan cara memasukkan garpu ke dalam buah dan putar dan tekan untuk mengekstrak jus dengan banyak. – AP

Artikel sebelum iniFABD meterai perjanjian tajaan
Artikel seterusnya81 pain darah dikumpul
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -