Budaya mengopi Itali terjejas teruk

ROM – Penularan wabak COVID-19 secara global bukan hanya menjejaskan sistem kesihatan sesebuah negara, malah ianya juga menggoyahkan pelbagai aspek terutama daripada segi pendidikan dan ekonomi.

Ekonomi terjejas sangat ketara ketika musim wabak ini, di mana ada sesetengah syarikat terpaksa menanggung kerugian yang besar sehinggakan ada yang terpaksa menutup perniagaan dan memberhentikan pekerja-pekerja mereka akibat kehilangan bajet untuk membayar gaji. Namun ada sesetengah syarikat masih berjuang mempertahankan perniagaan dan pekerja-pekerja mereka demi mengekalkan pendapatan syarikat dan sifat perikemanusiaan kepada para pekerja.

Apabila keadaan negara semakin pulih dan terkawal, beberapa buah negara mula melonggarkan langkah-langkah penutupannya secara berperingkat di mana ada yang mula membuka restoran-restoran untuk langganan secara ‘dine-in’, pusat-pusat membeli belah dan tempat-tempat awam mula dibuka dengan mengenakan syarat tertentu, terutamanya orang ramai disarankan mengekalkan penjarakan sosial dan penjagaan kebersihan diri.

Itali merupakan sebuah negara yang tidak terkecuali dari dilanda pandemik COVID-19 dan perintah berkurung. Banyak tempat-tempat terpaksa ditutup bagi membendung penularannya dan kini negara berkenaan mula melonggarkan langkah penutupannya.

Pencinta kopi yang datang ke Rom selalu berada di kawasan sekitar Pantheon, kerana jalan-jalan berdekatan menjadi tempat beberapa bar kopi yang paling terkenal di bandar ini, termasuk dua tempat terkenal iaitu Tazza d’Oro dan Sant’Eustachio.

Hanya beberapa orang pelanggan kelihatan di bar kopi, Sant’ Eustachio. – Xinhua
Tazza d’Oro mengalami penurunan yang jauh lebih dramatik, di mana sekarang hanya menggunakan tiga hingga enam kilogram sehari, turun dari sebelum perintah berkurung sebanyak 20 hingga 30 kilogram sehari. – Xinhua
Gambar bertarikh 12 Jun 2020, menunjukkan keadaan lengang di bar kopi, Tazza d’Oro di Rom, Itali. – Xinhua
Selama perintah berkurung, orang ramai lebih gemar membuat kopi di rumah. – Agensi

Pada masa-masa biasa, pengunjung ke dua bar kopi seharusnya berharap dapat berdiri dalam barisan yang panjang untuk mencuba espresso gelap, kaya dan pekat mereka yang terkenal. Tetapi perkara ini kelihatan berbeza kerana Itali perlahan-lahan muncul daripada beberapa minggu perintah berkurung koronavirus.

Kedai kopi terpaksa ditutup ketika perintah pergerakan berkuatkuasa pada 10 Mac lalu. Beberapa buah dibuka untuk perkhidmatan bawa balik pada 4 Mei lalu, dan kebanyakan dibuka untuk perkhidmatan penuh walaupun dengan jarak sosial dan langkah-langkah kesihatan lain dilaksanakan pada 18 Mei. Seperti kebanyakan perniagaan, hampir 6,000 bar kopi di Rom masih berdepan kesukaran.

Tinjauan tidak rasmi yang dilakukan oleh Xinhua terhadap 30 bar kopi di tujuh kawasan yang berlainan di Rom menunjukkan bahawa sementara keadaan perlahan-lahan pulih sejak 18 Mei, permintaan bagi kopi masih rendah.

Pemilik bar mengatakan bahawa rata-rata penggunaan kopi dari dua hingga enam kilogram sehari sebelum sekatan, setiap kilogram menghasilkan antara 130 hingga 150 cawan espresso berbanding tidak sampai separuh pada ketika ini.

Bagi Tazza d’Oro dan Sant’Eustachio, penurunannya jauh lebih dramatik. Kedua-duanya memberitahu media bahawa mereka sekarang hanya menggunakan tiga hingga enam kilogram sehari, turun dari tahap sebelum perintah berkurung sebanyak 20 hingga 30 kilogram sehari.

“Bar kopi di kawasan kejiranan berada dalam kedudukan yang lebih baik kerana perniagaan mereka mendapat sambutan daripada penduduk tempatan,” kata Raimondo Ricci, pemilik Sant’Eustachio, dalam wawancara.

“Kami berada di kawasan bandar yang indah, tetapi di sini hampir tidak ada penduduk.

“Kami dibelenggu satu keadaan yang memunsahkan, hampir tidak ada pelancong di Rom, sekolah-sekolah ditutup, semua pejabat berdekatan ditutup. Bahkan pekerja Senat Itali, di sekitar sana, bekerja dari rumah,“ kata Ricci.

Laura Birrozzi dari Tazza d’Oro mengatakan peraturan penjarakan sosial, yang mengharuskan pelanggan berada sekurang-kurangnya satu meter antara satu sama lain, juga memainkan peranan.

“Sebelum penutupan, kami sering mempunyai pelanggan yang menunggu di luar kerana permintaannya yang tinggi,” kata Birrozzi kepada media.

“Sekarang kami masih memiliki barisan, tetapi hanya kerana peraturan penjarakan sosial. Kami hanya dapat melayani beberapa pelanggan di bar pada satu waktu. Ketika seorang pelanggan pergi, kami membiarkan yang lain masuk.”

Menurut Alessandro Cavo, ahli lembaga pengarah Fipe, sebuah kumpulan industri yang mewakili sektor katering dan hiburan, mungkin ia hanya sementara sebelum semuanya kembali ke tahap normal bagi pemilik bar kopi.

“Ini akan menjadi cabaran bagi bar kopi untuk bertahan di bawah apa yang dekat dengan tahap sebelumnya sehingga para pelancong mulai kembali dan peraturan koronavirus dilonggarkan,” kata Cavo dalam wawancara.

“Bahkan penduduk kurang meminum kopi di bar kopi daripada sebelumnya,” katanya.

“Mereka sudah terbiasa membuat kopi di rumah selama perintah berkurung dan kegembiraan pergi ke bar kopi untuk mengopi hanyalah semata-mata bersosial dan berborak dengan rakan dan jiran-jiran tidak dapat dilakukan kerana had orang dalam satu-satu masa di bar kopi.

Emilia Sabino, seorang pekerja pejabat yang minum kopi di Normale, sebuah bar kopi berhampiran Roman Forum, bersetuju.

“Saya suka masuk ke bar di kawasan kejiranan kerana ia seperti gambaran kejiranan itu,” kata Sabino kepada media.

“Sekarang kamu masuk dan ini hanyalah tempat untuk membeli kopi. Saya tidak sabar untuk kembali seperti sebelumnya.” – Xinhua