‘Bukan masa untuk perang politik’

TEHRAN, IRAN, 29 MAC – Presiden Iran hari ini menyuarakan kritikan terhadap respons yang keterlaluan terhadap wabak koronavirus terburuk di Timur Tengah sebagai ‘perang politik,’ dengan mengatakan dia harus menimbang untuk melindungi ekonomi ketika menangani pandemik.

Hassan Rouhani berkata kerajaan terpaksa menimbangkan kesan usaha kuarantin secara besar-besaran terhadap ekonomi Iran yang sememangnya telah terjejas di bawah sekatan Amerika Syarikat, dan sebagai pemimpin, beliau berjuang untuk menyeimbangkan antara ekonomi dan mengekang penularan pandemik.

“Kesihatan adalah prinsip bagi kita, tetapi ekonomi dan keselamatan masyarakat juga merupakan prinsip bagi kita,” kata Rouhani dalam satu mesyuarat Kabinet. “Kita mesti meletakkan prinsip-prinsip ini bersama untuk mencapai keputusan akhir.”

“Ini bukan masa untuk mengumpulkan pengikut,” katanya. “Ini bukan masa untuk perang politik.”

Malah sebelum wabak itu, Rouhani telah bergelut untuk menyelesaikan perjanjian nuklear 2015 dengan Amerika Syarikat dan kuasa dunia lain. Presiden Donald Trump menarik balik AS dari perjanjian itu dan telah mengenakan sekatan ke atas negara itu sekali gus menghalang Iran menjual minyak mentah di pasaran antarabangsa.

TV rasmi negara itu hari ini melaporkan 123 lagi kematian, menjadikan kes keseluruhan Iran kepada 2,640 di tengah-tengah 38,309 kes jangkitan yang telah disahkan. – AFP