Friday, June 2, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Buku ajak kanak-kanak cipta Taman Negara di rumah

  Gambar AP

  DELAWARE – Doug Tallamy, ahli ekologi hidupan liar dan ahli entomologi yang menggesa tukang kebun rumah untuk bergabung tenaga dan mencipta ‘Taman Negara Homegrown’ yang mesra pendebunga, kini membawa kanak-kanak ke dalam usaha itu.

  Tallamy telah menjadi penulis terkemuka untuk mengembalikan tumbuhan dan pokok asli yang boleh menyokong burung, lebah dan hidupan liar penting yang lain. Sesiapa sahaja yang mempunyai halaman, patio atau tingkap boleh turut serta.

  Dan mereka juga boleh mengajak taman, taman permainan, sekolah dan kolej, hospital dan bangunan pejabat, padang golf dan juga lapangan terbang untuk menyertainya, dia menggesa.

  Buku baharu Tallamy, Nature’s Best Hope: How You Can Save the World in Your Own Yard (Timber Press), ditujukan kepada pelajar sekolah menengah (dan, dia berharap, kepada ibu bapa mereka juga) sempena Hari Bumi. Ia merupakan susulan bukunya yang berpengaruh pada tahun 1999 untuk khalayak umum, Nature’s Best Hope: A New Approach to Conservation that Starts in Your Yard.

  Beliau berharap buku itu akan membawa mesej itu ke dalam bilik darjah di seluruh negara.

  Pokok bunga foamflower di pangkal sebuah pokok.
  Seekor lebah semasa mendebungakan bunga.
  Imej yang dikeluarkan oleh Timber Press ini menunjukkan buku Nature’s Best Hope: How You Can Save the World in Your Own Yard oleh Douglas W Tallamy.
  Kumbang Dogbane.
  Seekor rama-rama Monarch berehat di atas pokok rumpai susu.
  Hotel lebah yang besar, atau blok kayu bersarang.
  Ulat beluncas Monarch di atas daun milkweed.

  “Ideanya ialah kanak-kanak adalah penjaga masa depan planet kita,” katanya dalam temu bual dengan The Associated Press. “Rata-rata pembaca saya adalah orang yang sudah bersara, tetapi kami tidak sabar menunggu generasi yang seterusnya. Saya dihubungi oleh kanak-kanak sepanjang masa, dan ini adalah perkara yang boleh awda lakukan dan benar-benar melihat hasilnya.”

  Perkara kecil yang banyak boleh membuat satu perubahan besar.

  “Awda tidak perlu bimbang tentang keseluruhan planet ini. Hanya lakukan sesuatu tentang bahagian kecil planet ini yang boleh awda lakukan sesuatu. Itu benar-benar memotivasikan ibu bapa dan juga anak-anak,” katanya.

  Edisi pembaca muda baharu menyenaraikan perubahan mudah yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak di rumah bagi mencipta habitat yang lebih baik untuk serangga dan burung.

  Sebagai contoh, tukar mentol putih di anjung awda kepada mentol kuning yang kurang menarik perhatian serangga. Kurangkan kawasan berumput. Atau tanam beberapa tumbuhan asli.

  Buku ini turut menerangkan beberapa projek mudah seperti membina ‘hotel lebah’ daripada tin logam kosong dan jalur kertas, atau menutup telaga tingkap (window wells) supaya makhluk kecil tidak terperangkap di dalamnya.

  “Atau hanya tanam pokok buah oak. Ia percuma dan mudah dan awda boleh melihatnya berkembang, dan ia membuat perbezaan yang besar,” kata Tallamy.

  Dia membayangkan semua tompok kecil yang mesra pendebunga, bercambah di taman-taman dan ruang-ruang awam untuk membentuk ‘Taman Negara Homegrown’.

  Menyebarkan berita bahawa apa yang kita lakukan di rumah boleh memperbaiki alam sekitar adalah penting, kata Tai Montanarella, yang mengajar kanak-kanak tadika sehingga pelajar sekolah menengah tentang tumbuhan asli, selaku pengarah bersekutu Taman Botani New York.

  “Inti pati utama buku Tallamy ialah pemerhatian terhadap tumbuh-tumbuhan, dan interaksi antara tumbuhan, burung dan serangga. Ia menggariskan keterkaitan siratan makanan kita dan masyarakat,” katanya.

  “Kanak-kanak kadangkala berasa lebih terdesak dan cenderung untuk mengambil tindakan berbanding orang dewasa. Kebanyakan idea ini kelihatan masuk akal dan praktikal untuk kanak-kanak, sementara idea ini boleh menjadi beban yang lebih berat untuk orang dewasa.”

  Untuk kanak-kanak yang lebih muda, dia mengesyorkan buku bergambar, The Garden Next Door, oleh Collin Pine (River Horse Books), tentang kanak-kanak yang menyiasat mengapa halaman jiran mereka mempunyai lebih banyak burung, kelip-kelip dan keajaiban alam lain berbanding halaman mereka sendiri.

  Dan dia mengesyorkan senarai buku untuk kanak-kanak dan remaja yang disusun oleh Perpustakaan LuEsther T Mertz New York Botanical Garden di laman webnya.

  Orang dewasa, kata Montanarella, cenderung untuk menerima mesej apabila ia datang daripada kanak-kanak yang bersemangat.

  Di Pelham, New York, Anna Simonsen-Meehan telah membuang semua pokok ivy Inggeris dari sempadan rumahnya dan perlahan-lahan bertanya kepada jirannya sama ada mereka akan mempertimbangkan untuk melakukan perkara yang sama, kerana ia invasif dan menjalar ke arah tanaman asli di rumahnya. Namun, tiada apa yang berlaku.

  Tetapi apabila anak lelakinya yang berusia tujuh tahun, Alrik, baru-baru ini bertemu dengan salah seorang jiran di kaki lima dan memberinya penerangan penuh semangat tentang betapa invasif pokok ivy Inggeris, lelaki itu mendengar dengan teliti. (“Maksud saya, apa lagi yang boleh awda lakukan apabila seorang kanak-kanak bercakap dengan penuh keikhlasan dan keghairahan seperti itu?” kata ibunya.) Dan kini pokok ivy Inggeris itu telah hilang.

  “Saya berkata, ‘Tidakkah awda mahu mengeluarkan ivy itu? Ia invasif.’ Dia pasti mendengar,” kata Alrik, yang telah terlibat secara aktif dalam menyingkirkan tumbuhan invasif dan menggalakkan tumbuhan asli di rumah dan di sekitar komuniti.

  Tallamy, seorang profesor di Universiti Delaware, memulakan buku baharunya dengan meminta kanak-kanak mengambil masa beberapa minit untuk melihat dengan teliti halaman rumah mereka.

  Adakah awda melihat “haiwan tunggal seperti burung, pepijat, ular, mamalia dalam sebarang saiz, melompat, terbang, merayap, atau merangkak?” dia bertanya, “Ya betul.

  Awda tidak. Tetapi awda sepatutnya.

  “Alam semula jadi ada di mana-mana. Itu adalah perkara yang baik kerana manusia seperti awda dan saya tidak akan bertahan sehari tanpanya,” tulis Tallamy. “Itulah maksud buku ini, cara mencipta halaman yang merupakan bahagian sebenar dunia semula jadi. Jenis halaman di mana, jika awda melihat dengan teliti, ada sesuatu yang bergerak.” – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -