Buruh dan pemerdagangan kanak-kanak, manusia di Ivory Coast dibanteras

SOUBRE, IVORY COAST – Dua puluh minit dalam perjumpaannya dengan seorang pekerja sosial setelah dijemput oleh polis, Issouf, 15, meramas tangannya dan mengakuinya: dia telah bekerja di ladang koko.

Remaja yang kurus itu merupakan salah seorang dari kumpulan anak muda yang meninggalkan sekolah untuk menawarkan tenaga kerja dengan bayaran yang murah bagi petani di Ivory Coast, pengeluar biji koko terkemuka di dunia.

Polis telah menangkap Issouf dan 67 kanak-kanak lain dalam tindakan keras di Soubre, kawasan tengah penghasil koko di negara itu, terletak 400 kilometer di barat ibu kota ekonomi Abidjan.

Operasi yang dihebahkan secara meluas minggu lalu, yang diberi nama Nawa 2, muncul ketika negara Afrika Barat menghadapi permintaan yang tinggi dari pengguna barat untuk etika coklat – produk yang ekologi dan bebas daripada buruh kanak-kanak.

Menurut kumpulan penyelidikan NORC di University of Chicago, hampir 800,000 kanak-kanak terlibat dalam buruh yang berkaitan dengan koko di Ivory Coast pada tahun 2018-19 – angka yang dibandingkan dengan anggaran 1.2 juta pada tahun 2013-14, yang dibuat oleh penyelidik di Universiti Tulane di New Orleans.

Pegawai polis Ivory Coast kelihatan meronda ladang koko untuk mencari buruh kanak-kanak di Meagui. – AFP
Seorang pekerja sosial mendengar penjelasan dari mangsa buruh kanak-kanak di Pusat Kanak-kanak Soubre, Ivory Coast. – AFP
Penghuni Pusat Kanak-kanak Soubre kelihatan belajar mendandan rambut dan menjahit di Soubre, Ivory Coast. – AFP
Kelihatan pegawai polis menahan dua kanak-kanak semasa operasi untuk membanteras buruh kanak-kanak di ladang koko. – AFP

Sebilangan besar kanak-kanak di Ivory Coast berasal dari Burkina Faso dan Mali, negara-negara miskin di daratan dan penyedia tenaga kerja tradisional untuk jiran mereka yang lebih kaya. Ini adalah kes yang dialami oleh Issouf, yang mengatakan bahawa dia berasal dari negara jiran Burkina yang tiba di negara itu bersama bapanya dua tahun lalu. Bapanya melarikan diri setelah sebulan dan meninggalkan anak lelaki itu bersama seorang lelaki, yang dipanggil sebagai bapa saudaranya, untuk bekerja di ladang.

“Ini adalah kes pemerdagangan manusia,” kata Alain-Didier Lath Mel, pengarah perlindungan kanak-kanak di kementerian keluarga Ivory Coast.

Latihan vokasional

Operasi Nawa 2, gerakan kelima seumpamanya bermula sejak tahun 2009, menggerakkan kira-kira 100 lelaki dari pasukan keselamatan, polis dan unit separa tentera, gendarme dalam masa dua hari, kata Luc Zaka, timbalan pengarah polis jenayah.

Sepasukan wartawan, termasuk dari AFP, dapat mengikuti polis di daerah Meagui, 50 kilometer dari Soubre. Konvoi setengah dozen pacuan empat roda yang didahului oleh penunggang motosikal memandu di sepanjang laluan tanah liat kemerahan di antara ladang hijau koko dan getah.

Secara berkala, konvoi berhenti. Kadang-kadang kanak-kanak yang berada di sepanjang jalan terkejut, balik dari ladang dengan parang mereka, kadang-kadang di dusun cenderung menumpukan timbunan biji koko yang kering di depan rumah.

Pegawai polis juga meronda di ladang untuk menemukan kanak-kanak yang berada di ladang. Sebilangan kanak-kanak muda ditangkap hanya setelah dikejar, tetapi setelah empat jam melakukan aktiviti, sekumpulan kanak-kanak dan remaja dibawa masuk. Mereka dibawa ke Pusat Penerimaan Kanak-kanak di Soubre, yang dibuka pada tahun 2018. Seperti Issouf, pekerja bawah umur, diberi perhatian mendalam oleh pekerja sosial dan psikologi.

Ibu bapa mereka diseru untuk menjemput mereka keesokan harinya, setelah mengadakan perbincangan dengan polis dan pegawai pusat. Dalam kes pekerja secara paksa atau penderaan kanak-kanak yang serius, kanak-kanak akan tinggal di pusat penerimaan selama beberapa bulan. Ramai yang buta huruf. Mereka boleh kembali ke sekolah dan belajar perdagangan, seperti penternakan, berkebun, menjahit, mendandan rambut dan pertukangan besi. Selain daripada tangkapan oleh polis, kerja-kerja pemantauan juga dijalankan di luar bandar oleh jawatankuasa perlindungan anak tempatan.

“Perantaraan dengan keluarga sangat penting,” kata Lath Mel, yang melihat perkembangan dalam memerangi buruh kanak-kanak.

Menurut tinjauan NORC, kadar pendaftaran sekolah kanak-kanak dalam keluarga petani koko meningkat dengan ketara, dari 59 peratus pada 2008-09 menjadi 85 peratus pada 2018-19.

Sebaliknya, kajian tahun 2020 oleh CCC, badan yang dikendalikan oleh negara yang mengawasi sektor kopi dan koko Ivory Coast, hanya 71 peratus kanak-kanak berusia lima hingga 17 tahun yang mendaftar di sekolah.

Kira-kira 2,000 kanak-kanak telah dikeluarkan dari ladang koko sejak tahun 2019, menurut Jawatankuasa Pengawasan Nasional (CNS), yang bertujuan memerangi buruh kanak-kanak dan perdagangan manusia

Ivory Coast dalam 10 tahun terakhir membangun ‘undang-undang’ untuk menghukum penderaan kanak-kanak dan pemerdagangan kanak-kanak, kata pendakwa raya Soubre, Alexandre Kone.

Dia menekankan kesalahan akan didenda dan hukuman penjara antara beberapa bulan hingga penjara seumur hidup kerana penderaan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun.

Kira-kira 300 orang telah dihukum kerana perdagangan kanak-kanak, dari sekitar 600 orang diadili antara tahun 2012 dan 2020, menurut CNS.

Tetapi hanya satu perbicaraan yang dijalankan sejak awal tahun ini di mahkamah Soubre, Kone mengakui – seorang pemerdagang kanak-kanak telah dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun.

Bagi Kouassi Kouakou Franck, 25, seorang penduduk dusun Issakro yang diwawancara oleh AFP, “Kanak-kanak harus pergi ke sekolah, tetapi jika ibu bapa tidak mampu, kanak-kanak dibiarkan dan bekerja.

“Kemiskinan adalah punca utama buruh kanak-kanak dan pemerdagangan manusia,” Lath Mel bersetuju.

Menurut Bank Dunia, lebih daripada separuh daripada lima hingga enam juta orang di Ivory Coast bergantung hidup pada koko berada di bawah garis kemiskinan. – AFP