BWF: kejohanan badminton ‘sukar diramalkan’

HONG KONG, 5 MEI – Badminton akan kembali beraksi ‘secepat mungkin’ selepas krisis koronavirus, beritahu ketua sukan kepada AFP, menambah sekatan perjalanan antarabangsa merumitkan lagi keadaan.

Badminton, seperti tenis, golf dan sukan lain dengan litar antarabangsa, menghadapi halangan besar selepas negara-negara memperkenalkan pelbagai pengharaman perjalanan dan tempoh kuarantin untuk memerangi COVID-19.

Thomas Lund, setiausaha agung Persekutuan Badminton Dunia (BWF), berkata satu pengumuman mengenai kalendar 2020 yang dilengkapi semula dijangka keluar tidak lama lagi. Namun beliau mengingatkan bahawa situasi masih boleh berubah.

“Kami bersedia untuk memulakan pertandingan secepat mungkin. Ini termasuk merumuskan kalendar kejohanan BWF yang baharu untuk 2020. Satu pengumuman mengenainya akan dilakukan tidak lama lagi,” kata Lund dalam satu kenyataan kepada AFP.

“Namun pada masa ini, adalah sukar untuk meramalkan bila gerakan antarabangsa dan sekatan kemasukan akan dibatalkan oleh negara individu demi memastikan pemain, rombongan mereka, pegawai dan kakitangan boleh mengambil bahagian dalam kejohanan dengan selamat.”

Persekutuan Badminton telah pun memindahkan Piala Thomas dan Uber, acara kemuncak musim, ke hujung tahun, menaruh harapan krisis virus akan berakhir.

Kejohanan pasukan dunia lelaki dan wanita, pada asalnya dijadualkan pada Mei, dan seterusnya dipindah ke Ogos, kini dijangka berlangsung di Aarhus, Denmark pada Oktober.

Kemuncak musim badminton yang dijangka diadakan di Olimpik Tokyo, kini beralih ke tahun 2021 disebabkan pandemik koronavirus.

Semua kejohanan BWF telah digantung sejak pertengahan Mac, apabila kebanyakan sukan profesional dunia dibekukan dengan sekatan perjalanan dan lockdown dikenakan di negara-negara di dunia. – AFP