Bytedance setuju bayar AS$92 juta privasi AS

SAN FRANCISCO, 26 FEB – Syarikat induk TikTok, ByteDance telah bersetuju untuk membayar AS$92 juta sebagai penyelesaian kepada pengguna Amerika Syarikat (AS) yang merupakan sebahagian daripada tuntutan tindakan yang menuduh bahawa aplikasi perkongsian video itu gagal mendapatkan persetujuan mereka untuk mengumpulkan data yang melanggar undang-undang privasi Illinois yang ketat.

Tuntutan persekutuan menuduh bahawa TikTok melanggar undang-undang privasi biometrik Illinois, yang membenarkan tuntutan terhadap syarikat yang mengambil data pengguna tanpa persetujuan, termasuk melalui imbasan wajah dan cap jari.

Illinois adalah satu-satunya wilayah dengan undang-undang yang membenarkan orang ramai menuntut ganti rugi wang dari pengumpulan data yang tidak dibenarkan tersebut.

“Walaupun kami tidak setuju dengan kenyataan tersebut dan bukannya melalui proses pengadilan yang panjang, kami ingin memfokuskan usaha kami untuk membina pengalaman yang aman dan menggembirakan bagi komuniti TikTok,” kata TikTok dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Facebook bersetuju untuk membayar AS$550 juta di bawah undang-undang yang sama pada Februari lalu. Penyelesaian TikTok masih mesti disetujui oleh hakim persekutuan.

Penyokong privasi telah memuji undang-undang sebagai bentuk perlindungan terkuat di negara itu dalam penggunaan data tersebut secara komersial dan telah bertahan dari usaha berterusan oleh industri teknologi dan perniagaan lain untuk melemahkannya.

Illinois adalah salah satu daripada tiga negeri yang mempunyai undang-undang yang mengatur penggunaan data biometrik. Tetapi dua yang lain, Texas dan Washington, tidak membenarkan tuntutan undang-undang individu, sebaliknya menyerahkan penguatkuasaan kepada peguam negara mereka. – AP

Ikon TikTok dipaparkan di New York. Syarikat induk TikTok dari China, ByteDance telah bersetuju untuk membayar AS$92 juta sebagai penyelesaian kepada pengguna AS setelah melanggar undang-undang privasi yang ketat. – AP