Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Cabaran menyelamat di gua terdalam dunia

  ANKARA – Satu operasi penyelamatan besar di Gunung Taurus Turkiye berjaya membawa keluar seorang penyelidik Amerika yang sakit parah selama beberapa hari di kedalaman kira-kira 1,000 meter dari pintu masuk salah satu gua terdalam di dunia.

  Mark Dickey, seorang penyelamat gua berpengalaman, dibantu oleh pasukan penyelamat antarabangsa yang membawanya hingga kira-kira 100 meter dari permukaan. Mereka berhasil membawanya keluar awal Selasa.

  Inilah hal-hal yang perlu diketahui mengenai penjelajah gua dan operasi penyelamatan:

  APA YANG BERLAKU?

  Dickey, 40, seorang peneroka gua dari Croton-on-Hudson, New York, berada pada kedalaman 1,040 meter dari pintu masuk Gua Morca dalam satu ekspedisi, apabila dia mengalami pendarahan perut yang teruk pada 2 September lalu. Terdapat beberapa orang bersamanya, termasuk tiga orang Amerika lain, dalam misi untuk memetakan sistem gua dalam Gua Morca sepanjang 1,276 meter bagi Persatuan Kumpulan Speleologi Anatolia.

  Dengan keadaan yang berisiko, doktor, paramedik, dan penyelam gua berpengalaman dari Turkiye dan seluruh Eropah bergegas untuk menyelamatkannya. Seorang doktor dari Hungary turun untuk merawat Dickey di tempatnya sejak 3 September. Doktor memberikan cecair IV dan 4 liter darah ketika dia masih di dalam gua untuk menstabilkan keadaannya dan membuka jalan untuk penyelamatannya. Pasukan terdiri daripada seorang doktor dan tiga hingga empat penyelamat lain bergiliran menjaganya sepanjang masa.

  Anggota CNSAS, penyelamat alpine dan speleologi Itali, mula menuruni tali gua Morca semasa operasi menyelamat berhampiran Anamur, selatan Turkiye. – AP
  Pasukan perubatan ketika merawat Mark Dickey, 40, di dalam gua Morca dekat Anamur, selatan Turkiye. – AP
  Seorang penyelamat menyediakan peralatan mendaki bersebelahan khemah di gua Morca semasa operasi menyelamat berhampiran Anamur, selatan Turkiye. – AP
  Gabenor Turkiye, Mersin, Ali Hamza Pehlivan (tengah), semasa lawatannya ke gua Morca semasa operasi menyelamat berhampiran Anamur, selatan Turkiye. – AP
  Ahli Persatuan Penyelamat Gua Eropah (ECRA) berjalan di sebelah kem khemah semasa operasi menyelamat di gua Morca dekat Anamur, selatan Turkiye. – AP

  Persatuan Penyelamat Gua Eropah menggambarkan Dickey sebagai ‘seorang penyelamat gua yang sangat terlatih dan penyelamat gua persendirian’ serta penyelidik gua yang terkenal. Dia adalah setiausaha jawatankuasa perubatan persatuan itu.

  “Mark adalah orang yang sepatutnya dalam misi penyelamatan itu yang memimpin dan memberi nasihat, dan untuk dia yang perlu diselamatkan adalah suatu tragedi tersendiri,” kata Justin Hanley, seorang pemadam kebakaran berusia 28 tahun dari Dallas, Texas, yang telah berjumpa Dickey semasa kursus penyelamatan gua yang diajar oleh penyelidik itu di Hungary dan Croatia.

  CABARAN OPERASI PENYELAMATAN

  Gua Morca di Gunung Taurus selatan Turkiye adalah gua terdalam ketiga negara itu, sistem yang sangat kompleks dengan banyak tiub-tiub menegak dan beberapa bahagian mendatar.

  Cabaran terbesar yang dihadapi penyelamat adalah bahagian menegak yang curam dan penyelaran melalui lumpur dan air pada suhu rendah dalam bahagian mendatar. Juga terdapat tekanan psikologi berada di dalam gua gelap dan lembap untuk tempoh yang lama, menurut pakar-pakar.

  Khemah perubatan sementara telah didirikan di sepanjang terowong untuk memberi bantuan dan tempat rehat semasa Dickey dibawa keluar secara beransur-ansur. Terowong juga perlu dilengkapi semula dengan tali yang baru dan satu talian komunikasi perlu digunakan. Beberapa lorong gua yang sempit perlu diperluaskan semasa Dickey dibawa keluar atas brankar.

  Gretchen Baker, koordinator kebangsaan bagi Komisi Penyelamatan Gua Kebangsaan Amerika Syarikat (AS), yang mengenali Dickey lebih dari 10 tahun, berkata sebelum misi selesai bahawa pengalamannya sebagai penyelamat adalah satu kelebihan.

  “Kerana pengalamannya dalam mengajar dan menjalankan penyelamatan ini, dia memahami betul apa yang dihadapinya,” kata Baker, sambil menambah walaupun tidak mudah diikat ke brankar, Dickey secara peribadi mengenali beberapa penyelamat dari Eropah.

  PROGRES

  Selepas rawatan awal di dalam gua, doktor memberi lampu hijau untuk memulakan operasi membawa Dickey ke permukaan pada Sabtu, setelah mereka menilai bahawa dia sudah cukup kuat untuk dipindahkan. Lelaki Amerika itu pertama kali diangkat naik dari lokasinya ke satu kem 700 meter dari permukaan dan kemudiannya ke aras 500 meter.

  Operasi itu dihentikan supaya Dickey boleh pulih di beberapa kem perubatan yang telah didirikan sepanjang jalan. Persatuan Penyelamatan Alpen dan Speleologi Kebangsaan Itali menyatakan Dickey mengenali beberapa bahagian gua dan bertindak positif, memahami bahawa dia semakin hampir kepada pintu keluar.

  Persatuan Speleolog Turkiye mengatakan bahawa Dickey mencapai aras 100 meter pada petang Isnin selepas berehat di satu kem sementara pada kedalaman 180 meter.

  Kemudian, mereka mengumumkan bahawa Dickey telah dikeluarkan dari pintu keluar gua pada 12:37 pagi Selasa.

  BARISAN PENYELAMAT

  Lebih daripada 190 orang dari Turkiye dan lapan negara lain – Itali, Hungary, Bulgaria, Romania, Croatia, Poland, Albania dan AS – membantu dalam operasi penyelamatan. Lebih daripada 150 di antara mereka adalah pakar dalam bidang pencarian dan penyelamatan.

  Minggu lalu, Dickey mengucapkan terima kasih kepada komuniti penyelaman gua dan kerajaan Turkiye atas usaha mereka dalam mesej video dari dalam gua.

  “Dunia penyelamatan gua adalah kumpulan yang sangat rapat dan luar biasa melihat berapa ramai yang telah memberi respons di permukaan,” kata Dickey.

  “Saya tahu bahawa tindak balas cepat kerajaan Turkiye untuk mendapatkan bekalan perubatan yang saya perlukan, pada pandangan saya, menyelamatkan nyawa saya. Saya sudah sangat hampir dengan kematian,” katanya. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...