Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Cabaran selenggara air terjun di Jewel Changi

-

Sebagai sebahagian daripada kerja penyelenggaraan tahunan, HSBC Rain Vortex Lapangan Terbang Jewel Changi, air terjun tertutup (indoor) tertinggi di dunia menjalani pembersihan menyeluruh.

Para pelawat yang pergi ke Lapangan Terbang Jewel Changi baru-baru ini pasti akan disambut dengan pemandangan yang luar biasa.

Tiada genangan air yang mengalir dari bumbung kompleks, dengan kawasan sekitar Vortex Hujan HSBC ditutup. Air terjun tertutup setinggi 40m, yang merupakan terbesar di dunia, ditutup antara 4 dan 8 Januari untuk kerja-kerja penyelenggaraan tahunannya.

Selama lima hari, kira-kira sepasukan puluhan pembersih bekerja tanpa mengenal penat lelah membersihkan air terjun.

Di sini, mereka menjerit ‘keselamatan diutamakan’ selepas pertemuan dengan pegawai keselamatan sebelum memulakan kerja pada 6 Januari 2022.

Untuk memulakan proses, pekerja perlu membersihkan konkrit secara menyeluruh dari kolam bertakung yang mengelilingi air terjun di Aras 1 Jewel. Permukaan konkrit itu dibersihkan dengan kerap sepanjang tahun, dengan pekerja mengeluarkan syiling dan kotoran di permukaan.

Konkrit digerakkan menggunakan peralatan khusus, dan pembersihan selepas itu dilakukan menggunakan semburan jet tekanan tinggi. – ANN/The Straits Times
Untuk memulakan proses, pekerja perlu membersihkan konkrit secara menyeluruh dari kolam bertakung yang mengelilingi air terjun di Aras 1 Jewel. – ANN/The Straits Times
Untuk melakukan pembersihan tangki, pekerja perlu menaiki tangga dan memasuki dasar air terjun melalui lubang penyelenggaraan. – ANN/The Straits Times
Seorang pekerja menutup injap ke pam air di dalam bilik pam sebelum kerja-kerja pembersihan dijalankan. – ANN/The Straits Times
Saluran pengudaraan (berwarna jingga) diletakkan untuk menyediakan udara segar untuk pembersih di dalam tangki air. – ANN/The Straits Times

Tetapi dengan pembersihan tahunan, pekerja terpaksa mengeluarkan lebih daripada seratus konkrit, di mana setiap satu dengan berat kira-kira 20kg untuk membersihkan kotoran yang terkumpul di bawah kolam itu pada tahun lalu.

Konkrit digerakkan menggunakan peralatan khusus, dan pembersihan selepas itu dilakukan menggunakan semburan jet tekanan tinggi. Tiada sudut dan celah yang terkecuali. Para pekerja juga terpaksa membersihkan syiling yang dilemparkan oleh pelawat yang mungkin tersangkut di bawah konkrit.

Kelvin Tan, ketua pengalaman pengguna di Jewel Changi Airport Devt, berkata syiling yang dibaling oleh orang ramai ke dalam air terjun itu mungkin menjejaskan aliran air, dan boleh menyebabkan lebih banyak kerja penyelenggaraan diperlukan.

“Kami berharap orang ramai dapat menikmati HSBC Rain Vortex seperti sedia ada dan mengelak daripada membaling sebarang objek asing,” katanya.

Pekerja juga terpaksa mengosongkan lima tangki air yang disambungkan ke air terjun tertutup itu pada minggu lalu. Seorang pekerja menutup injap ke pam air di dalam bilik pam sebelum kerja-kerja pembersihan dijalankan.

Tangki ini, yang terletak di Basement 3 dan Aras 5 Jewel, menampung kira-kira 500,000 liter air secara keseluruhan. Ia mengambil masa kira-kira enam jam untuk mengalirkan tangki sepenuhnya dengan pam vakum.

Pekerja yang membersihkan tangki perlu memanjat tangga untuk masuk. Saluran pengudaraan (berwarna jingga) diletakkan untuk menyediakan udara segar untuk pembersih di dalam tangki air.

Sebelum pembersih memasuki tangki air, pegawai keselamatan menggunakan tiub getah yang dipasang pada meter gas untuk mengukur paras oksigen di dalam ruang terkurung. Mereka juga memeriksa meter gas satu sama lain yang dipasang pada jaket keselamatan mereka, serta lampu di kepala, sebelum memasuki tangki air.

Setelah tangki dikeringkan, pekerja memberus dinding dan lantai untuk menghilangkan sebarang kotoran. Pada masa yang sama, pekerja juga memanjat ke lantai air terjun tertutup untuk mengeluarkan syiling dan objek lain yang mengalir ke sana.

Seorang pembersih membawa hos air untuk mencuci lantai, manakala yang lain menyokongnya dengan mop berus. Untuk melakukan pembersihan di sini, pekerja perlu menaiki tangga dan memasuki dasar air terjun melalui lubang penyelenggaraan.

Penonton yang ingin tahu melihat kelibat pembersih yang sedang beraksi di dasar air terjun. Selepas bahagian dalam HSBC Rain Vortex dibersihkan, pekerja bergerak untuk membersihkan bahagian luar akrilik lutsinar yang merentangi Basement 1 dan 2 Jewel.

Setelah kerja pembersihan selesai, proses untuk menyediakan air terjun untuk paparan awam sekali lagi bermula. Ia mengambil masa kira-kira enam jam untuk mengisi tangki dengan jumlah air yang diperlukan untuk air terjun itu mengalir. Pada masa ini, bahan kimia yang membantutkan pertumbuhan alga disalurkan ke dalam air. Kadar pH air yang mengalir melalui air terjun dikekalkan pada tahap tertentu untuk memastikan ia tidak menghakis tangki.

“Latihan pembersihan dan penyelenggaraan tahunan Jewel’s HSBC Rain Vortex dilakukan bukan sahaja untuk memastikan permukaannya dibersihkan, tetapi semua sistem berada dalam keadaan terkawal,” kata Tan.

“Air terjun tertinggi itu adalah pemandangan untuk dilihat dan di belakangnya terdapat kejuruteraan yang kompleks, yang memerlukan setiap bahagian diselaraskan untuk menjalankan keajaibannya.” – ANN/The Straits Times

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -