Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Cabaran Sunak jadi PM untuk 100 hari pertama

LONDON, 30 JAN – Apabila mencapai 100 hari di 10 Downing Street minggu ini, Rishi Sunak akan menggandakan tempoh jangka pendek Liz Truss sebagai perdana menteri Britain.

Namun setelah menstabilkan pasaran kewangan yang panik, pemimpin parti Konservatif itu tidak dapat meraikannya.

Inflasi dua angka sedang meningkatkan kesengsaraan musim sejuk bagi kebanyakan orang di Britain.

Pada hari Rabu, sehari sebelum ulang tahun mini-nya, hampir setengah juta pekerja akan meningkatkan siri mogok untuk menutup sekolah, kereta api dan sektor awam lain.

Pemimpin Pembangkang dari Parti Buruh, Keir Starmer telah menggambarkan perdana menteri itu sebagai ‘lemah’ dan tidak dapat dihubungi, ketika kedua-dua parti bersiap sedia untuk kemungkinan pilihan raya pada tahun depan.

“Adakah dia mula tertanya-tanya sama ada pekerjaan ini terlalu berat untuknya?” katanya kepada Sunak semasa di parlimen baru-baru ini.

Starmer tidak menunjukkan rasa belas kasihan ketika Britain berada dalam krisis yang berpanjangan sejak Brexit dan pandemik COVID, dan ‘membuat fitnah’ dalam kalangan Parti Konservatif.

Pemandu ambulans juga telah melakukan mogok, menyertai jururawat semasa protes pertama kali mereka. Tetapi Sunak bertegas bahawa tuntutan gaji kesatuan sekerja hanya akan memacu inflasi yang tinggi.

“Menjadi pengurus wang awam dan perkhidmatan awam yang berkesan bukanlah satu dosa,” kata menteri kanan, Michael Gove, menolak kritikan bahawa Sunak adalah pemimpin yang tidak memberi inspirasi selepas Boris Johnson, yang mendahului Truss. – AFP

Reaksi Sunak semasa meninggalkan Universiti Teesside di Darlington, timur laut England, hari ini. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -