Cacing sebagai ‘makanan baharu’- EU

BRUSSELS, 4 MEI – Cacing kuning kering tidak lama lagi akan dijual di rak pasar raya dan restoran di seluruh Eropah.

Sebanyak 27 negara Kesatuan Eropah (EU) memberikan lampu hijau hari ini bagi satu cadangan untuk menjual larva kumbang Tenebrio molitor di pasar raya sebagai ‘makanan baharu’.

Langkah itu dibuat setelah agensi keselamatan makanan EU menerbitkan pendapat ilmiah tahun ini yang menyimpulkan bahawa cacing itu selamat dimakan. Para penyelidik mengatakan bahawa cacing, baik untuk dimakan, adalah makanan ringan yang kaya dengan protein atau ramuan untuk makanan lain.

Reaksi alergi mungkin berlaku bagi orang yang mempunyai alahan yang sudah ada pada krustasea dan tungau debu, kata Suruhanjaya.

Pasaran serangga sebagai makanan sangat kecil tetapi para pegawai EU mengatakan bahawa membiakkannya sebagai makanan boleh memberi manfaat kepada alam sekitar. Organisasi Makanan dan Pertanian PBB menyebut serangga itu sebagai sumber makanan yang sihat dan berkhasiat dengan kandungan lemak, protein, vitamin, serat dan mineral yang tinggi.

Berikutan persetujuan itu oleh negara-negara EU, peraturan EU yang membenarkan cacing kuning kering sebagai makanan akan dijual dalam beberapa minggu mendatang. – AP