Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Cadang beri biru untuk penghidap diabetes

  UNITED KINGDOM – Pakar pemakanan telah menasihatkan pesakit diabetes untuk memilih beri biru berbanding buah-buahan lain.

  Seorang pakar diet, pakar dalam penjagaan diabetes, berkata snek biru kecil itu adalah lebih baik kerana ia membawa risiko paling rendah untuk mendorong kenaikan
  gula yang berpotensi berbahaya, lapor DailyMail.

  Laporan itu menyatakan, kira-kira 30 juta rakyat Amerika menghidap diabetes jenis 2 – di mana badan gagal menghasilkan jumlah insulin hormon yang mencukupi, yang membantu menukar gula dalam makanan kepada tenaga.

  Penyakit ini menyebabkan glukosa terkumpul dalam aliran darah, membawa kepada lonjakan gula darah yang, dari semasa ke semasa, mengakibatkan pelbagai komplikasi serius seperti luka yang dijangkiti dan masalah jantung.

  Jocelyne Loran, pakar diet diabetes di Pusat Perubatan Serantau Universiti Maryland Charles, mendedahkan mengapa dia mengesyorkan satu cawan beri biru kepada pesakitnya yang menghidap diabetes atau yang berisiko mengalami keadaan tersebut.

  Seorang pakar diet di UK telah mencadangkan beri biru kepada pesakit diabetes berbanding buah-buahan lain. – Unsplash

  Pertama, ia boleh mengelakkan lonjakan gula darah kerana kandungan seratnya yang tinggi, yang melambatkan pembebasan gula buah ke dalam aliran darah, katanya kepada Eating Well.

  Satu cawan beri biru mengandungi sekitar 3.6 gram (g) serat, berbanding pisang, yang mengandungi 3.1g.

  Sebiji epal mengandungi lebih sedikit serat – tetapi beri biru mempunyai kurang 4g gula buah.

  Lebih-lebih lagi, kata Loran, risiko penambahan berat badan adalah sangat rendah dengan hidangan lebih besar, tidak seperti buah-buahan lain – kerana kiraan kalori yang sangat rendah.

  Satu cawan mengandungi hanya 84 kalori, manakala satu cawan pisang mempunyai kira-kira 105.

  Kajian rintis telah mendapati bahawa pengambilan diet kalori yang sangat rendah, mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara, sebenarnya boleh menyebabkan penyakit itu menjadi remisi.

  Beri biru juga sarat dengan nutrien yang menyokong beberapa aspek kesihatan, ini termasuk serat, vitamin C dan K, dan mangan. Mangan adalah mineral surih yang membantu tubuh membentuk tisu penghubung dan tulang serta membantu pembekuan darah.

  Kajian 2023 dalam jurnal Food Production, Processing and Nutrition mencadangkan bahawa kompaun tumbuhan polifenol dalam beri biru boleh meningkatkan gula darah, mengurangkan risiko diabetes.

  Loran mengatakan bahawa beri biru segar, beku atau tin semuanya sama dari segi nutrien. Walau bagaimanapun, jenis dalam tin lebih cenderung mempunyai sirap, yang mengandungi gula tambahan.

  “Cari yang mempunyai sedikit dan bilas beri dalam colander dengan air sebelum memakannya … untuk mengurangkan kandungan gula tambahan,” kata Loran. – Agensi​

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...