Thursday, February 9, 2023
26.1 C
Brunei

-

Cahaya keemasan seni sekolah Rimpa yang canggih

HAKONE, KANAGAWA – Di puncak jalan pergunungan yang curam di Hakone, Wilayah Kanagawa, seorang pelawat menemui sebuah bangunan moden berdinding kaca.

Ia adalah Muzium Seni Okada, yang menyimpan koleksi peribadi karya seni Asia yang hebat, terutamanya oleh artis Jepun. Apa yang pertama menarik perhatian adalah lukisan dinding besar-besaran ‘Kaze/Toki’ (‘Angin/Masa’) oleh artis kontemporari Kotaro Fukui, yang menghiasi dinding di hadapan muzium dan boleh dilihat dari luar.

Mural, yang menggambarkan dewa angin dan petir, adalah berdasarkan sepasang lukisan skrin byobu abad ke-17 yang terkenal ‘Fujin Raijin Zu Byobu’ (“Dewa Angin dan Layar Dewa Petir”) oleh Tawaraya Sotatsu, yang dikenali sebagai pengasas dari sekolah Rimpa.

‘Angin/Masa’ terdiri daripada 640 plat logam, setiap satunya dicat dengan akrilik, dan berukuran 12 meter tinggi dengan lebar 30 meter. Melihatnya dari dekat, kemegahannya amat mengagumkan.

Sekolah Rimpa dikatakan telah dimulakan oleh Sotatsu dan lain-lain di Kyoto pada tahun-tahun awal zaman Edo (1603-1867) dan ditubuhkan dengan kukuh oleh Ogata Korin. Ia dicirikan oleh komposisi berani menggunakan warna terang seperti biru dan hijau dengan latar belakang daun emas atau perak.

‘Kaze/Toki’ oleh Kotaro Fukui boleh dilihat di luar hadapan Muzium Kesenian Okada di Hakone, Wilayah Kanagawa. – ANN/The Japan News
‘Sessho Gunkin Zu Byobu’ oleh Ogata Korin memegang tempat yang istimewa dalam sejarah muzium, yang kini menempatkan lebih daripada 70 karya sekolah Rimpa. – ANN/The Japan News
‘Kiku Zu Byobu’ menggambarkan bunga kekwa putih dengan latar belakang emas. – ANN/The Japan News
Muzium juga menempatkan barangan seramik terkenal dari Jepun dan negara lain, seperti celadon dari dinasti Goryeo, Korea dan porselin dari Jingdezhen, China. – ANN/The Japan News

Contoh yang baik yang dipamerkan ialah ‘Sessho Gunkin Zu Byobu Korin’ (‘Itik dan Pokok Pain Ditutupi Salji’), lukisan skrin lipat di mana itik dan angsa berkumpul di sekeliling kolam dengan latar belakang daun emas.

Kebiruan kolam sangat menyerlah. Karya ini mempunyai makna yang istimewa bagi muzium kerana pengasasnya dikatakan mula mengumpul lukisan Jepun dengan bersungguh-sungguh selepas memperolehnya.

Pencahayaan aksen yang lembut dalam kesamaran bilik pameran memastikan setiap karya dapat merasakan kehadiran sepenuhnya.

‘Korin Kiku Zu Byobu’ (skrin bunga kekwa byobu) menggambarkan kekwa putih besar yang mekar, beraksen dengan penggunaan hijau dan hitam untuk daun dan batang.

Bunga kekwa juga terdapat dalam ‘Iroe Kikumon Sukashibori Soribachi’ hasil karya oleh adik lelaki Ogata, Ogata Kenzan.

Ia juga dipamerkan, dan pengunjung boleh membandingkan warna yang digunakan untuk batang dan daun.

Pameran lain yang terkenal termasuk porselin Cina dari dinasti Qing dan lukisan oleh mahaguru seperti Ito Jakuchu dan Taikan Yokoyama.

Semasa era Meiji (1868-1912), sebuah hotel bernama Kaikatei berdiri di tapak tersebut, menarik ramai tetamu asing.

Pada masa ini, sebagai sebuah muzium seni dengan karya seni hebat yang dikumpulkan dari Jepun dan luar negara, tempat itu telah menjadi ‘kuil kecantikan’.

“Saya harap orang ramai akan menemui permata yang cemerlang dengan mata mereka sendiri,” kata Chikamori.

Dalam karya seni yang berani dan canggih, kita dapat merasakan semangat sekolah Rimpa, yang telah meniti setiap era dan terus diwarisi. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -