California kurangkan tenaga elektrik

SACRAMENTO, Calif, 11 Sept – California telah menetapkan matlamat untuk mengurangkan penggunaan elektrik yang dihasilkan oleh bahan api fosil menjelang 2045 di bawah undang-undang yang ditandatangani kelmarin oleh Gabenor Jerry Brown.

Brown, yang telah meletakkan California sebagai peneraju global dalam usaha untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, meluluskan langkah itu ketika dia bersiap sedia untuk menjadi tuan rumah dan mengetuai sidang kemuncak di San Francisco mengenai perubahan iklim dari seluruh dunia mulai esok.

Langkah ini merupakan yang terbaharu dalam rangkaian inisiatif alam sekitar yang bercita-cita tinggi apabila California berusaha untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh keputusan Presiden Donald Trump untuk menarik diri daripada perjanjian iklim Paris dan usahanya untuk meningkatkan industri arang batu.

Kerajaan sedang menolak untuk memperluas penggunaan kenderaan elektrik dengan cepat dan telah mewujudkan program ‘pendekatan mengehadkan dan mengawal’ untuk meletakkan harga pada pelepasan karbon, mewujudkan insentif untuk mengurangkannya.

Ia berfungsi ke arah menjayakan matlamatnya, didorong oleh Brown dan diguna pakai oleh penggubal undang-undang, untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 40 peratus dalam tempoh 12 tahun akan datang.

Gambar fail pada 4 September 2018 menunjukkan panel solar yang dipasang di atas bumbung Pusat Konvensyen Los Angeles di California. – AFP

Tetapi usaha-usaha tersebut telah mendapat kritikan daripada kumpulan-kumpulan perniagaan yang bimbang tentang kenaikan bil elektrik. Sesetengah ahli alam sekitar mengatakan Brown terlalu selesa dengan kepentingan minyak dan gas dan merancang untuk menjejaskan sidang kemuncak San Francisco.

Ukuran tenaga boleh diperbaharui akan memerlukan utiliti California untuk menjana 60 peratus tenaga mereka daripada angin, solar dan lain-lain sumber yang boleh diperbaharui khusus menjelang 2030. Ia adalah 10 peratus lebih tinggi daripada mandat semasa.

Matlamatnya adalah hanya untuk menggunakan sumber bebas karbon untuk menjana tenaga elektrik menjelang 2045.

“Ia tidak akan mudah dan cepat, tetapi ia mesti dilakukan,” kata Brown.

“California komited untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk memenuhi ancaman perubahan iklim yang wujud,” tambahnya. – AP