Cara jualan baharu di tengah wabak

PORTLAND, MAINE – Pada kebiasaannya Eric Pray melakukan penghantaran makanan laut di seluruh negara. Tetapi sejak koronavirus melanda, dia mengalihkan fokusnya di sekitar lingkungan rumahnya dengan menjual udang kara dari tangki buatan sendiri di garajnya.

Pray, dari Portland, Maine, adalah salah seorang daripada ratusan nelayan, petani dan pengeluar makanan yang telah beralih ke model langsung kepada pengguna di tengah wabak virus.

Wabak ini telah menjejaskan dan mengganggu rantaian bekalan, menutup restoran dan mengubah cara pengguna membeli makanan, menyebabkan beberapa pengeluar berusaha mencari cara baharu untuk menghubungi pelanggan mereka.

Pergerakan ladang ke meja di Amerika Syarikat telah berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana pengguna semakin menuntut makanan bersumberkan tempatan. Tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pergerakan ini semakin meningkat kerana beberapa pengeluar tidak boleh bergantung pada jaringan pemprosesan, pengedar dan orang tengah yang kompleks untuk mendapatkan makanan kepada pelanggan.

Bagi beberapa orang, cabaran telah berubah menjadi peluang dan pelanggan baharu.

Gambar bertarikh 29 Mei 2020, menunjukkan Eric Pray mengeluarkan udang kara dari sangkar di Portland, Maine. – AP
Cora Pray (kiri) dan kakaknya Pearl Pray memegang papan tanda mengiklankan bisnes baharu ayahnya menjual udang kara dari garaj rumah mereka. – AP
Gambar bertarikh 28 Mei 2020, menunjukkan Beth Shiller dari Ladang Dandelion Spring menyusun telur di pasar tani miliknya di Rockland, Maine. – AP
Eric Pray menimbang berat udang kara di garaj rumahnya. – AP

“Apabila restoran dibuka semula, kami mungkin akan terus membuat penghantaran ke rumah, kerana kami mempunyai pelanggan yang baik,” kata Pray.

Tetapi itu bukan berita baik bagi banyak pengeluar makanan di Amerika. Pada akhir April dan awal Mei, kapasiti pemprosesan daging lembu AS turun 40 peratus berbanding tahun lalu, menurut Jayson Lusk, ketua jabatan ekonomi pertanian di Universiti Purdue. Tumbuhan kini kebanyakannya kembali tetapi pada kapasiti berkurangan dengan daging lembu sekitar 10 peratus hingga 15 peratus ke bawah tahun lalu, katanya.

Beberapa sektor juga mengalami penurunan nilai, sebahagiannya kerana restoran yang biasanya mereka harapkan ditutup. Udang kara seberat 1.25 paun bernilai AS$6.74 sepaun di Timur Laut pada bulan April, iaitu 13 peratus kurang daripada setahun yang lalu dan 37 peratus lebih rendah daripada dua tahun yang lalu.

“Dua masalah terbesar adalah memudahkan pengedaran di seluruh rantaian bekalan sambil melindungi kesihatan pekerja, dan meningkatkan permintaan makanan dengan cara yang dapat mengelakkan gangguan selanjutnya,” kata LaPorchia Collins, seorang profesor di Jabatan Ekonomi Universiti Tulane.

Sebelum wabak itu melanda, Gunthorp Farms di LaGrange, Indiana, telah menjual sebahagian besar daging, ayam dan itik ke restoran kelas atas, termasuk yang dimulakan oleh cef terkenal Rick Bayless.

Kemudian, tidak lama itu restoran dan kedai diarah tutup hingga menjejaskan perniagaan ladang.

Perniagaan perladangan telah berjaya beralih kepada pembungkusan runcit dan menjual daging, ayam dan itik di tempat lain tetapi ia sesuatu yang tidak mudah, ia muncul setelah bekerja tanpa henti yang dilakukan oleh keluarga dan pekerja, kata Greg Gunthorp.

Ia melibatkan penukaran pelabelan, penambahan kod bar, dan memotong serta mengemas bahagian daripada menjual secara pukal.

“Sudah banyak cara, terlalu banyak kerja, lebih banyak perubahan. Kami membuat lebih banyak perubahan dalam dua minggu pertama daripada yang kami rencanakan dalam dua tahun,” katanya.

Templeton Farm, sebuah ladang lembu yang diberi makan rumput kecil di Montpelier Timur, Vermont, kehilangan perniagaan terbesarnya – melibatkan dua restoran – terpaksa ditutup.

Tetapi pada masa yang sama, telefon mula berdering kerana orang mula mencari daging lembu yang dibiak tempatan, kata petani Bruce Chapell.

“Sejak itu, penjualan daging lembu kami berada di tangga teratas,” katanya. PrairiErth Farm di Atlanta, Illinois, musim ini menggandakan pertanian yang disokong oleh penggunanya, di mana pelanggan membayar untuk hasil sepanjang musim kepada 322 anggota, kata Katie Bishop, salah seorang petani. Dan ia mempunyai sekitar 75 dalam senarai menunggu, katanya.

Walau bagaimanapun, tidak jelas apakah model baharu ini akan berkekalan setelah krisis koronavirus berlalu.

Produk makanan yang sangat bergantung pada restoran, seperti makanan laut, akhirnya memerlukan pelanggan tersebut kembali, kata John Sackton, penganalisis industri dan penerbit SeafoodNews.com. Tetapi buat masa ini, menjual terus kepada pelanggan adalah cara untuk mendapatkan harga yang lebih baik untuk produk tersebut daripada yang biasanya mereka lihat, katanya.

Pray, seorang nelayan Maine selama tiga dekad, mengatakan bahawa dia berjaya memenuhi keperluannya setakat ini, tetapi akan menjadi lebih banyak cabaran kerana restoran dan pemproses yang lebih lama tetap tidak dapat diakses. Salah seorang pelanggannya, pakar anestesiologi Portland Selatan, Stephen Harden, mengatakan bahawa tarikan itu adalah untuk membantu kawasan kejiranan seperti membeli makanan yang hebat.

“Saya dan isteri merasakan ia adalah tugas kami untuk memberi sokongan kepada penduduk setempat sebanyak mungkin,” katanya. “Dan tentu saja, makanannya lebih berkualiti.” – AP