Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Cari inspirasi seni melalui pensel warna

-

HANOI – Pensel warna mungkin hanya alat untuk kanak-kanak mencipta imej yang cantik, tetapi ia juga boleh memberi inspirasi kepada artis untuk mencipta karya yang menakjubkan.

Artis yang berpangkalan di Hanoi, Le Xuan Huong telah mencipta pelbagai barangan hiasan daripada pensel warna dan epoksi lutsinar. Huong masih ingat pensel pertama yang dibelikan oleh bapanya selepas pulang dari kunjungan perniagaan.

“Bagi saya, 36 warna itu benar-benar memberi inspirasi kepada saya untuk melukis pada masa itu,” katanya kepada Vietnam News. Set pensel membolehkan kanak-kanak membayangkan dan mencipta dunia ajaib ketika sukar.

Dia menggunakan pensel sehingga mula belajar di Kolej Seni Halus Perindustrian. Dia mempunyai minat yang istimewa untuk pensel dan sentiasa cuba mengubahnya menjadi karya seni dan barangan untuk rumah.

“Saya bertuah kerana mempunyai peluang untuk mengembara ke seluruh dunia kerana saya menjalankan syarikat pelancongan,” katanya. “Saya suka menggambungkan dan memadankan gaya hiasan. Rumah harus cantik dan selesa untuk semua ahli keluarga. Rumah harus menjadi tempat di mana kita mencari kebahagiaan, yang mungkin datang dari perkara-perkara kecil yang indah.”

Huong sendiri ingin mereka bentuk barangan artistik untuk menghias sudut dan bilik, itulah sebab mengapa dia memulakan tanda dagangan Henry Le Design untuk produknya. Beberapa tahun lalu, Huong dan pereka lain mencipta meja kopi yang diperbuat daripada kayu dan logam, mereka memulakan trend dalam pasaran reka bentuk dalaman.

Rekaan Huong biasanya berfungsi sebagai mengisi ruangan rumah, pejabat dan sebagainya. –ANN/VNS
Meja yang diperbuat daripada ribuan pensel warna oleh Le Xuan Huong. – ANN/VNS
Huong dan pasukannya menghabiskan masa yang lama untuk melakukan pelbagai rekaan sebelum menyiapkan produk akhir yang ada ketika ini. – ANN/VNS
Set buah catur yang diperbuat daripada kayu dan pensel. – ANN/VNS
Buah catur knight antara produk yang paling sukar. – ANN/VNS

Huong berkata dia melihat video pereka mencipta sesuatu daripada pensel berwarna-warni dan epoksi.

“Pada mulanya, saya cuba mencipta benda kecil dengan pensel dan epoksi seperti pasu bunga,” katanya.

“Saya tidak dapat bayangkan pensel warna dan kayu akan menghasilkan sesuatu yang cantik, yang memberi inspirasi kepada saya untuk mencipta perkara yang lebih besar seperti meja kopi dengan pensel.”

Perjalanan yang jauh

Mencipta sesuatu dengan pensel agak mahal. “Kami telah mencuba pelbagai jenis epoksi dari China, Korea Selatan dan Amerika Syarikat,” katanya.

“Pada mulanya kami membeli pensel di kedai buku, yang harganya mahal. Kemudian apabila kami memulakan pengeluaran, kami memesan pensel dari bengkel pembuatan. Kami memilih yang direka untuk eksport dan yang selamat untuk kanak-kanak.”

Huong berkata tukang dari kampung kraf Nhi Khe dan Thach That membantunya membentuk produk dan menyiapkan reka bentuknya. Mereka bentuk produk adalah mudah tetapi menghasilkannya menimbulkan lebih banyak masalah. Pasukannya telah membuang banyak produk percubaan kerana kegagalan dalam menggabungkan bahan.

Para tukang menemui petua untuk membuat pensel melekat kuat pada asas kayu sebelum epoksi diletakkan untuk menutup pensel. Permukaan itu kemudiannya digilap sehingga pensel berwarna-warni didedahkan di dalam latar belakang epoksi.

Memahami pelanggan

Kini produknya termasuk objek seperti pasu bunga, kotak untuk barang kemas, jam, set catur, meja dan kerusi.

Huong berkata salah satu produknya yang paling mencabar ialah buah catur knight dalam set catur, yang menggabungkan dua jenis kayu dan pensel dalam butiran kuda. Dia mempunyai set catur besar yang lebih mahal kerana kayu berharga yang digunakan. Set catur besar boleh dipamerkan sebagai hiasan untuk rumah atau pejabat.

Daripada model knight, beberapa pelanggan mencadangkan dia membuat patung individu terkenal seperti bekas Presiden Trump atau haiwan lain seperti arnab.

“Idea dipelbagaikan,” katanya. “Namun mengubah idea menjadi projek yang boleh dilaksanakan adalah perjalanan yang sangat mencabar. Saya telah cuba mencipta produk yang paling realistik pada harga yang paling berpatutan.”

Dia cuba menawarkan lebih daripada satu fungsi untuk satu produk seperti istana dalam set catur gergasi boleh digunakan sebagai pemegang selain menjadi objek hiasan. Huong berkata dia sentiasa cuba memahami budaya pelanggan untuk mereka bentuk produk untuk mereka.

“Warga Vietnam suka figura teratai, dan warna kuning dan merah. Sementara orang Barat suka epal, labu, corak abstrak dan gabungan warna.”

Huong berkata dia mengenali lebih ramai wanita menyukai objeknya jadi dia cuba memberi lebih perhatian kepada lelaki dengan menggunakan warna yang tenang. Huong berkata meja kopi pertama dibuat sebagai karya seni untuk dipamerkan di galerinya di Van Mieu Street.

“Walaupun ia tidak dibuat sehalus meja kemudian, selepas hanya dua jam, sepasang suami isteri dari Australia melawat galeri itu dan berkeras untuk membelinya untuk diletakkan di sudut rumah mereka,” katanya. Pasangan itu juga memintanya menandatangani bahagian belakang meja.

“Pada masa itu, saya tahu saya harus mencipta objek unik seperti karya seni, bukan menghasilkan objek yang sama secara besar-besaran,” katanya.

Produk Huong dibungkus dengan teliti dalam beg buatan tangan dan disertakan dengan pengenalan yang jelas tentang bahan, fungsi dan inspirasi di sebalik produk. Di etsy.com, laman e-dagang AS yang memfokuskan pada barangan buatan tangan atau vintaj dan bekalan kraf, seseorang boleh mencari ulasan lima bintang untuk produknya dengan mudah.

“Saya membeli dua daripada epal kecil ini dan kemudian yang ketiga kerana warna lain yang saya perlukan tersedia,” tulis seorang pelanggan pada 5 Januari di laman sesawang tersebut.

“Saya suka seni pertukangan kayu dan saya boleh katakan ini melebihi jangkaan saya. Ia dibuat dengan sangat baik dan kemasannya bagus dan berkilat.”

Huong berkata, dia gembira kerana semakin ramai pelanggan telah membeli beberapa produk daripadanya ketika mereka memulakan koleksi.

“AS adalah pasaran besar manakala pasaran Eropah lebih ketat,” katanya. Pandemik telah menjejaskan pengeluarannya. “Harga penghantaran jauh lebih tinggi manakala harga bahan juga meningkat atas pelbagai sebab,” katanya.

Namun wabak itu, sebaliknya, telah membantu perniagaannya sambil menghalang syarikat pelancongannya supaya dia boleh menumpukan lebih kepada mereka bentuk objek.

Huong berkata dia akan menumpukan lebih kepada produk baharu seperti set catur untuk pasaran Barat, mencuba bahan epoksi baharu serta menggabungkan epoksi dengan pelbagai jenis kayu dan serbuk berwarna reflektif.

“Melalui kepuasan pelanggan saya, saya berpendapat tukang dari Vietnam boleh mencipta perkara yang cantik seperti yang dibuat di mana-mana tempat lain di dunia dengan syarat kita tahu cara menggabungkan bahan, reka bentuk dan cita rasa pelanggan,” katanya. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -